Napjainkban a gluténra érzékeny
emberek már egyre több terméket találnak az üzletek polcain,
melyekkel a klasszikus gabonákból készült élelmiszerekben
található lisztet helyettesíthetik. De nemcsak akkor érdemes a
különféle lisztekkel kísérletezned a konyhádban, ha közéjük
tartozol. Finom és változatos kenyerek, sütemények készíthetőek
például gesztenyelisztből, szőlőmag őrleményből,
amarántlisztből (a pattogatott amarántról az előző bejegyzésben
olvashatsz), hajdinalisztből, csicserilisztből és nem utolsósorban
mandulalisztből. Én még csak ez utóbbit próbáltam ki, egy
nagyon finom tortához, így a többi alternatív liszt ízvilágáról
még nem tudok beszámolni, de mások leírása alapján úgy vélem
azok is finomak.
Hogyan is készül ez a liszt?
A
mandulaolaj készítésekor a mandulaszemekből kipréselik az
olajat, a fennmaradó mandulapogácsából pedig őrléssel lisztet
készítenek. Ennek a lisztnek szinte nincs zsírtartalma, állaga
száraz, belőle tömörebb tészták készíthetőek. Kenyérsütésre
is alkalmas. A másik típusú mandulalisztet hámozott mandulabélből
készítik. Finomra őrlik a mandulaszemeket, ez zsírosabb típusú
süteményekhez készítéséhez használható fel, a belőle készült
tészta lágyabb. Ez utóbbi valójában darált mandula, de
szerintem besorolhatjuk a lisztek közé, mert felhasználása
történhet a lisztekhez hasonló módon is. Íze kissé édes, így
inkább édességekbe, mint sós süteményekbe ajánlom. Ha
kísérletező típus vagy kipróbálhatod a héjával együtt
megőrölt mandulát is. Az édes mandula maghéja nem tartalmazza a
keserű mandula ízét meghatározó amigdalin nevű anyagot.
A mandula E-vitaminban, B2-vitaminban,
és telítetlen zsírsavakban gazdag táplálék. Foszfort, vasat,
kalciumot, magnéziumot, cinket, és szelént tartalmaz. Magas a
fehérje tartalma, viszont szénhidrát tartalma alacsony, így a
fogyókúrás étrendednek hasznos összetevője lehet. Javítja az
agyműködést, rosttartalma pedig segíti az emésztést. Fontos,
hogy a mandulalisztet felbontás után tartsd hűtőben, ha nem etted
meg egyszerre az egészet (mert ellenállhatatlan).
A szombati bejegyzéseim célja
termékeink bemutatása. Nálunk mandulalisztből a naturbit 250
mg-os kiszerelésű zsírtalanított mandula lisztjét találod meg,
de kérésedre már gyártók termékeit is be tudjuk szerezni.
A naturbit mandulaliszt jellemzői 100
grammban
energia: 1185 kJ / 282 kcl
szénhidrát: 7,2 %
fehérje: 36,4 %
zsír: 12 %
forrás: www.extracteurdejus.wordpress.com
forrás: www.fr.dreamstime.com
.
A bioboltok kínálatában
találkozhatsz a földi mandula liszttel is, de ez a Cyperus
esculentus nevű
növényből készül, ne téveszd össze a
mandulaliszttel. Segítségül egy kis nevezéktan, ha többet
szeretnél tudni ezekről a növényekről. Ha a botanikai
leírásaikra vagy kíváncsi, akkor leginkább a latin nevük
alapján keress rájuk az interneten vagy a növénytani könyvekben.
Vadmandula – Prunus dulcis ssp.
spontanea
-régebbi latin elnevezése: Prunus
amygdalus, Amygdalus communis var. spontanea,
Prunus dulcis
Édes mandula – Prunus dulcis var.
sativa
-egyéb magyar elnevezései: mandula,
közönséges mandula, étkezési mandula
-régebbi latin elnevezései: Prunus
amygdalus var. sativa, Amygdalus communis var. Communis, Prunus
communis, Amygdalus dulcis
-angol: almond, német: Mandel,
francia: amande
Keserű mandula – Prunus dulcis
var. amara
-régebbi latin elnevezései: Amygdalus
amara, Amygdalus communis var. amara, Prunus amygdalus var. amara
Papírhéjú mandula – Prunus
dulcis var. fragilis
-egyéb magyar elnevezése: törékeny
mandula
-régebbi latin elnevezése: Prunus
amygdalus var. Fragilis, Amygdalus fragilis
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése