Hétvégén már szüretelhetjük a paradicsomot. Még nincs itt az ideje a paradicsomlé eltevésnek, de az első lecsó már elkészülhet. Készíthetsz aszalt paradicsomot vagy egyszerűen csak edd meg nyersen az első megérett, napízű paradicsomaidat.
fotó: Banga Szilvia
Na de miért is gyógynövény a paradicsom?
Elsősorban a szép piros színét adó likopin miatt. A likopin a karotinoidok közé tartozó színanyag. Védi a szívünket és az ereinket. Óvja a nyálkahártyákat a vírusoktól, baktériumoktól és a gombáktól. Ásványi anyagok és vitaminok gazdag tárháza. Magas a kálium és a cink tartalma, így a paradicsom egy természetes vízhajtó és gyulladásgátló.
A hajtásai nem ehetőek, mert mérgező anyagokat tartalmaznak, de a leveleiből házilag, egyedi illatú parfümöt készíthetsz. A gyümölcs bőrápolásra is használható, jótékonyan hat a zsíros, pattanásos bőrre egy kis paradicsom pakolás.
Egy kis fotóalbum a paradicsomok változatosságáról
forrás: www.npr.org
forrás: www.mindbodygreen.com
forrás: www.centredejardinbrossard.com
forrás: www.victoriananursery.co.uk
forrás: www.vegtrials.blogspot.com
forrás: www.janetching.wordpress.com
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése