A cékla mindenki által jól ismert
téli csemege. Levét és magát a céklát is egész évben érdemes
fogyasztanod, de a főszezonja a téli vitaminhiányos időszakban
van. Ha rendszeresen fogyasztod, 1-2 naponta egy-egy pohárral, akkor
biztosan elkerül a téli náthás-vírusos időszak. Lássuk mit is
tartalmaz a pink színű megvastagodott gyökér. Rengeteg vasat,
folsavat, káliumot, nátriumot, kalciumot, foszfort, magnéziumot,
jódot, rezet, ként. Vitaminok közül A-,B1-, B2- és C-vitamint.
Gyönyörű színét a betain nevű vörös színanyag adja, ami a
cékla egyik leghasznosabb tulajdonságát eredményezi, gátolja a
tumorsejtek szaporodását. A daganatos betegek terápiájában
nagyon hatásos, napi minimum 3x1 dl céklalé elfogyasztása. A tél
végi, kora tavaszi tisztítókúráknak, böjtöknek is ideális
tápláléka. Egy céklakúra nagyon jól méregteleníti a
szervezetedet, gyorsítja a salakanyagok és a mérgek kiürülését.
Íze jól harmonizál a sárgarépalével és az uborkalével, ha már
unod magában a cékla ízét és kell egy kis változatosság.
A sokfajta céklalé közül én most a
biopontosat mutatnám be. Ez egy bio minősítésű ital, 7,5 dl-es
kiszerelésben kerül a boltok polcaira. 99 %-a céklalé és 1 %-a
cseresznyevelő. Ha
felbontod, hűtőben kell tárolnod és 5 nap alatt el kell fogyaszd,
eddig őrzi meg minőségét és jótékony hatásait. Energiatartalma (100 grammban):
158kj/38kcl, szénhidráttartalma 8g, zsírtartalma 0g, élelmi
rosttartalma pedig 0,23g.
Kép forrása: www.biopont.com/hu
A céklának minden része
fogyasztható, a gumója nyersen és ecetes salátaként elkészítve
is ízletes. A levele is ehető, felhasználásáról, majd egy
későbbi cikkben írok.
Fogyaszd egészséggel, és ha ízlik,
legyél te is céklarajongó.
Fotók: Bangaléria
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése