Amíg elérjük a fogorvost, fogfájásra egy
hatékony fájdalomcsillapító a szezámmag.
Ez a házipatika szer, így készül: egy rész
szezámmagot forralj fel két rész vízben. Addig kell forralnod,
amíg a víz fele el nem párolog. Ezután szűrd le, a lére lesz
szükséged, nem a kifőtt magvakra. Ebbe a szezámlébe áztass be
egy kis vattadarabot és tedd a fájó ínyedre, fogadra. Csillapítja
a fájdalmat és csökkenti az ínygyulladást. Kissé kesernyés az
íze, ezen ne lepődj meg. A szezámmagban többféle
fájdalomcsillapító vegyület is található, ennek köszönhető
ez a hatása. Forrás: Dr. James A. Duke,
Gyógynövénypatika.
A szezám tudományos elnevezése
Sesamum indicum. A szezám fajok Kelet-Afrikában és
Dél-Ázsiában honosak. A Sesamum indicum az egyik legrégebb
óta ismert olajnövény. Hántolt és hántolatlan mag formájában,
szezámpehelyként, olajként és lisztként kapható. Sós
sütemények, kenyerek ízesítője lehet. Pirítva a sült szalonnát
helyettesítheti, mert az íze pirítva elég karakteres, és a
szalonnára hasonlít, ha szereted az egyedi ízeket, próbáld ki
túrós csuszával is, a pirított szezámmagot. A szezámolaj
telítetlen zsírsavakban és antioxidánsokban (szezamin,
szezamolin) gazdag táplálék. Szezámmagból készül a tahini
nevű ételízesítő. A szezámmag tökéletes természetes
kalciumforrás. Az erőteljesebb ízű fekete szezám a salátákban
egy érdekes színfolt lehet, próbáld ki.
A szezám virága
forrás: www.botanicalgarden.ubc.ca
A szezám termése és benne a magvak
forrás: www.namayasai.co.uk
forrás: www.prota4u.org
A szezámmag
forrás: www. ecolibrary.org
forrás: www.adpartisan.com
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése