Itt
az idő, hogy kivigyük a kertbe teletetőhelyeikről a cserépben,
dézsában nevelt fűszer- és gyógynövényeinket. Ma a babérról
írok, majd az elkövetkezendő néhány vasárnapi kerti blogban
bemutatom, az aloét, a Stevia-t és a citrusokat. Nem biztos, hogy
ebben a sorrendben, mert ez attól függ melyik mutat valami
érdekességet. Jövő héten valószínűleg a citrusok következnek
majd, mert bizony már virágoznak.
forrás:
www.delicooks.com
Visszatérve
a babérhoz. A fűszerbabér vagy nemes babér tudományos elnevezése
Laurus nobilis. A babérfélék (Lauraceae) családjának névadó
tagja. Örökzöld fa, de nálunk inkább csak cserjeméretűvé nő
meg. A Földközi-tenger partvidékén honos, babérerdőkben itt. Ha
egy meleg, napsütéses napon sétálsz egy ilyen erdőben, nagyon
finom babérillatot fogsz érezni. A babér ugyanis illóolaj
tartalmú növény. Egyéb hatóanyagai: csersav, keserűanyag.
Cserépben
nevelt fiatal babér
forrás:
www.crocus.co.uk
Gömbkoronára
nevelt babér
forrás:
www.crocus.co.uk
Hogyan
gondozd a babérodat?
Elviseli a 0°C körüli hőmérsékletet
is, de a tartós fagyokat nem, ezért télen be kell hozzad a
kertből, világosabb szobában is áttelel, de télen legjobban a
5-10°C-os, világos helyiségeket kedveli. Metszhető, tetszőleges
formára nevelhető, akár gömbkoronás fácskát is nevelhetsz
belőle. Ha nem metszed meg, március-májusban megláthatod sárga,
kisméretű virágait. Tavasszal dugványozással szaporíthatod, és
a meggyökeresedett kis babérokat el is ajándékozhatod a
barátaidnak. Ügyelj
rá hogy a talaja soha ne száradjon ki, de azért mérsékelten
öntözd, ha túl sokáig áll a víz a cserepe alatti tálban, azt
nem nagyon szereti.
A babér virágai krémfehérek, fürtben
nyílnak, termése fekete bogyó. Fűszerként főként a leveleit
fogyasztjuk frissen, szárítva és őrölve is. A bogyótermés is
ehető, szárítva és őrölve több fűszerkeverékbe is
beletehetjük. Egész évben szüretelheted a leveleit és ha egyszer
megkóstolod a saját babérleveledet, már nem is akarsz majd
másikkal fűszerezni.
A babér virága...
forrás: www.floralimages.co.uk
forrás: www.tree-specie.blogspot.com
...a babér termése...
forrás: www.lh2treeid.blogspot.com
...és a fűszerként használt levelek
forrás:
www.thegardenpalette.wordpress.com
szárított levelek
forrás: www.alibaba.com
forrás: www.mixedgreensblog.com
őrölt babér
forrás: www.savoryspiceshop.com
A
babér gyógyhatásai
Gyógynövényként
a levelei Lauri folium néven kerülnek forgalomba, teát főzhetsz
belőle, ha szereted a babér jellegzetes ízét, vagy ülőfürdőt
készíthetsz. A babérfürdő stresszoldó hatású. Olajos
kivonatát külsőleg és belsőleg is használhatod. A babér az
ízületekre van jó hatással, emellett hurutoldó és köptető
hatása is van. A Candida kúrában is bevethető gyógyír. Serkenti
az emésztést és javítja az étvágyunkat.
Milyen
ételekhez ajánljuk?
A
legismertebb étel, amibe babérlevelet teszünk a krumplifőzelék.
De a babér más burgonyás ételekhez is jól illik. A lencsék és
a babok kísérője is lehet, például a vöröslencse-leves is
sokkal ízletesebb, ha babérlevéllel is fűszerezed. Ha készítesz
házilag savanyúságokat, azokba is tehetsz 1-2 babérlevelet. Az
enyhén savanykás ízű szószoknak is kiváló ízesítője.
Érdekesség
Babérnak
nevezik a babérmeggyet is, ez egy örökzöld kerti cserje és
télálló, latin neve: Laurocerassus, nem ehető növény.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése