A goji (Lycium
chinense) pár éve tűnt fel a gyógynövény piacon, piros
színű, aszalt gyümölcsként, mint kiváló antioxidáns
forrás. Ismertebb magyar neve a Lycium nemzetségnek, lícium
vagy ördögcérna. A líciumok, a Solanaceae (burgonyafélék)
családba tartozó lombhullató cserjék, csaknem 110 faj van a
nemzetségben. Itt most két fajt szeretnék bemutatni, melyek
hazánkban is termesztett növények
Lycium barbarum
-syn. Lycium halimifolium, Lycium
vulgare
-közönséges ördögcérna,
közönséges lícium, semfűsemfa
Kínában őshonos, onnan került
Európába, nálunk a 19. században kedvelt díszcserje volt, főként
sövényként ültették. Ma már kivadult növényként tartjuk
számon, dísznövényként szinte feledésbe is merült. 2-4 méter
magasra is megnő, ágai lehajlóak. Rövidhajtásai tövisekké
módosultak. Apró, illatos, lilás virágait nyáron hozza, a
termései narancsszínűek és éretlenül mérgezőek, ha lehet ne
fogyaszd el. Ha dísznövényként szeretnéd tartani, érdemes
tudnod, hogy a száraz, meleg termőhelyeket és a laza talajokat
kedveli. Nyáron sem igényel öntözést, ezért ritkán gondozott
kertekben is szép sövény nevelhető belőle, de tavasszal szüksége
van egy alapos visszavágásra.
Lycium chinense
-syn. Lycium ovatum, Lycium barbarum
var. chinense
-kínai ördögcérna, kínai lícium,
goji bogyó, Gou gi zi, Goji Berry, Wolfberry
Kína északi részén őshonos
gyógynövény, nálunk is télálló, kertészetekben könnyen
beszerezhető cserje. Levelei szürkészöldek, ágai tövisesek.
Virágai lilák, termései pirosak és ehetőek. Aszalt gyümölcsként és kapszulába
zárt növényi kivonatként fogyasztható. A gyümölcsök még a
bokron érnek be, kézzel szüretelik és a napon szárítják. A
kínai medicinában már régóta alkalmazzák főként
szembetegségeknél, magas karotinoid tartalma miatt. Jó
hatással van a férfi nemi működésre, emeli a tesztoszteron
szintet. Sok vitamint, ásványi anyagot és többféle antioxidánst
(béta-karotin, zeaxantin) is tartalmaz.
Fogyasztható az érett gyümölcs
önmagában, a gyümölcs leve, a gyümölcsből készített por,
növényi kivonat, tinktúra, és az aszalt gyümölcs. A
gyógyhatások eléréséhez, ajánlott napi adagja 50-100 gramm
aszalt gyümölcs, vagy ennek megfelelő növényi kivonat. A kínai
gasztronómiában fogyasztják teaként, a mazsolához hasonlóan
felhasználják süteményekben, rizsételekben, hazai rajongói
szerint tejbegrízzel is kiváló. Teaként fogyasztva 10-15 percig szükséges áztatnod, gyümölcstea-keverékeket is készíthetsz belőle.
Érdekességek a magyar elnevezéseiről
Az angol fordításból terjedt el a
goji bogyó (Goji Berry) mellett a farkasbogyó (Wolfberry)
elnevezés is. A valódi farkasbogyók azonban a Scopolia
nemzetségbe tartozó fajok. Ugyan egy családba tartozik a
Scopolia és a Lycium, azért mégsem ugyanazok a
növények. A Scopolia fajoknak
minden részük mérgező,
részben ezért nem helyes szerintem a farkasbogyó névvel illetni a
líciumokat.
A goji termése a kertemből...
Fotó: Banga Szilvia
...és egy kis havas kép, az alvó
rügyekkel.
Fotó: Banga Szilvia
Az aszalt lícium gyümölcs.
Fotó: Banga Szilvia
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése