A téli időszak egyik fő gyümölcse
az alma, nemcsak nyersen kiváló táplálék, hanem süteményekben,
sós sültekben vagy önmagában megsütve is nagyszerű. Ma egy
finom almatorta receptjét szeretném veletek megosztani. Alapja egy linzerszerű keményebb
tészta, erre halmozzuk a párolt és a nyers almaszeleteket, majd
megsütjük.
A tésztához 20 dkg lisztre, 15 dkg
vajra vagy margarinra, egy csipet sóra, 1 kávéskanál cukorra és
2 evőkanál vízre lesz szükséget, ezeket gyúrd össze tésztává.
Pihentesd fél órát a hűtőszekrényben, ezalatt előkészítheted
az almát. Összesen 1 kg almát használunk fel, valamelyik kedvenc
fajtádból. Én általában Golden almából készítem, de
pikánsabb lesz, ha egy savanyúbb fajtát választasz. Az almákat
hámozd meg, a felét darabold fel, a másik felét pedig vágd
vékony szeletekre. A feldarabolt almákból 15 dkg cukorral és egy
kevés vízzel sűrű alapűrét főzünk.
A tésztával vékonyan bélelj ki egy
kerek, kerámia tortaformát, az pár cm magas oldalait is, majd erre
terítsd szét az almapürét. A püré tetejére szép alakzatban
rendezd el az almaszeleteket, a tetejét kend meg baracklejvárral
(kb. 2 evőkanálnyi lekvár kell), ha szereted, szórd meg
mandulaszeletekkel és előmelegített sütőben, közepes lángon
süsd 30 percig. Tejszínhabbal is tálalhatod, forrón is hidegen is
nagyon ízletes.
Fotók: Banga Szilvia
Jó étvágyat!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése