Tudtad, hogy a papája nemcsak egy
gyümölcs, hanem gyógynövény is? A termésben és a magban
található enzim, a papain segít a fehérjék megemésztésében. A
papaint az éretlen termésekből vonják ki, de az egész növényben
megtalálható, a tejjáratokban. Az érett termésekben már nincs
benne ez az enzim. A növénykivonatból készült szirupokban és
kapszulákban találkozhatsz vele. A papaint gyógyászati
felhasználása mellett húspuhításra is használják.
A papája a dinnyefafélék
(Caricaceae) családjába tartozó örökzöld, trópusi fa.
Tudományos elnevezése Carica papaya, magyar neve: papája
vagy dinnyefa. A Carica nemzetség a legnagyobb fajszámú a
családon belül. Több fajt is termesztenek, a papája a
legismertebb közülük, a trópusokon mindenütt elterjedt gyümölcs.
forrás: www.tropicalfloridagardens.com
A levelei többszörösen osztottak, nagyméretűek és enyhén aromásak. Virágai egyivarúak és krémfehér színűek. A hím ivarú virágok bugaszerű virágzatot alkotnak. A női ivarú virágok egyesével vagy kis csoportokban nyílnak. A
virágszirmok viaszosak.
forrás: www.commons.wikipedia.org
Termései a törzsön fejlődnek a
levélkorona alatt. A termések nagyok, súlyuk elérheti a 8 kg-ot
is. Az érett termések héjának színe zöldes vagy sárga
színű, sima és gyengén fényes. A terméshús sárga vagy
narancsszínű. A magvak barnásak vagy feketék, csípős ízűek és
sok zsírosolaj található bennük. A magvak átmérője 5 mm.
forrás: www.mlevinco.com
forrás: www.hendrycreekhideaway.com
Karcsú törzsén az érdekes rajzolatot a levélripacsok (a
lehullott levelek helye) adják. A törzs általában nem ágazik el
és maximum 10 méter magasra nő meg, belül üreges.
forrás: www.ecomapcostarica.com
Az éretlen terméseket zöldségként
használják fel, főként az ázsiai konyhában. A magvakat
borspótlónak is felhasználják. Az érett termés sok A- és
C-vitamint tartalmaz, magas a cukor, az ásványi anyag és a
víztartalma. Nagyon ízletes, krémes húsú, frissítő hatású
gyümölcs. Bélrenyheség és aranyeres bántalmak enyhítésére
kiváló. Arckrémekbe, samponokba is belekeverik.
A papaya koncentrátum, mint étrend-kiegészítő nagyon jó hatással van gyomorra. Fermentált papáját tartalmaz, noni-val kiegészítve. A papájában és a non-iban található enzimek segítenek helyrehozni a felborult emésztési rendet, mind a gyomorban, mind pedig a belekben. A készítmény papaint, chymopapaint, lizozimot és lipázt tartalmaz. Gyomorégéskor is hatásos segítség. Gyomorfekély és Crohn-betegség kiegészítő terápiájához is javasolják.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése