2014. február 7., péntek

Almatorta a hétvégére

A téli időszak egyik fő gyümölcse az alma, nemcsak nyersen kiváló táplálék, hanem süteményekben, sós sültekben vagy önmagában megsütve is nagyszerű. Ma egy finom almatorta receptjét szeretném veletek megosztani. Alapja egy linzerszerű keményebb tészta, erre halmozzuk a párolt és a nyers almaszeleteket, majd megsütjük.


A tésztához 20 dkg lisztre, 15 dkg vajra vagy margarinra, egy csipet sóra, 1 kávéskanál cukorra és 2 evőkanál vízre lesz szükséget, ezeket gyúrd össze tésztává. Pihentesd fél órát a hűtőszekrényben, ezalatt előkészítheted az almát. Összesen 1 kg almát használunk fel, valamelyik kedvenc fajtádból. Én általában Golden almából készítem, de pikánsabb lesz, ha egy savanyúbb fajtát választasz. Az almákat hámozd meg, a felét darabold fel, a másik felét pedig vágd vékony szeletekre. A feldarabolt almákból 15 dkg cukorral és egy kevés vízzel sűrű alapűrét főzünk.

A tésztával vékonyan bélelj ki egy kerek, kerámia tortaformát, az pár cm magas oldalait is, majd erre terítsd szét az almapürét. A püré tetejére szép alakzatban rendezd el az almaszeleteket, a tetejét kend meg baracklejvárral (kb. 2 evőkanálnyi lekvár kell), ha szereted, szórd meg mandulaszeletekkel és előmelegített sütőben, közepes lángon süsd 30 percig. Tejszínhabbal is tálalhatod, forrón is hidegen is nagyon ízletes.


Fotók: Banga Szilvia



Jó étvágyat!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése