2014. június 22., vasárnap

A levendula gondozása

Most hétvégén volt/van Tihanyban a Levendulafesztivál, így a kerti napon a blogban egy kicsit a levendula gondozásáról szeretnék írni. Ha még nincs a kertedben, akkor jövőre már saját szüretelésű levendulád lehessen, az otthonodban, a házipatikádban.

forrás: www.whiteflowerfarm.com


Gyógynövényként a keskenylevelű levendulát (valódi levendula vagy francia levendula néven is ismert), tudományos nevén a Lavandula angustifolia-t termesztik. Ez a faj eredetileg a Földközi-tenger vidékén honos, télálló félcserje. Nálunk is szépen áttelel. Tihanyban is ez a faj található az ültetvényeken. 

Gondozása
Tavasszal vásárolhatsz kis levendula palántákat vagy nagyobb, idősebb cserepes példányokat a kertészetekben, virágüzletekben. Kerted meleg, napos helyére ültesd el őket. A levendula kedveli a meszes, száraz talajokat. Júniusban virágzik és a szüretélessel egyidőben vissza is vághatod a töveket, de legkésőbb ősszel vágd vissza, hogy szép kompakt kis cserjéid maradjanak. Ha levendula sövényt szeretnél, akkor 20-30 cm-re ültesd egymástól a töveket. 

Ültetésre váró tövek
forrás: www.crocus.co.uk

A fiatal példányok, vagy ha cserépben neveled a levenduláidat a teraszon vagy az erkélyeden akkor nyáron öntözést igényelnek. A kertben jól begyökeresedett, idősebb töveket már nem muszáj öntöznöd, kiválóan elvannak a meleg, napsütötte nyárban.

Ha szaporítani szeretnéd a levenduláidat, akkor augusztusban vágj róla félfás dugványokat és kisebb cserepekbe ültess el 2-3 dugványt. Öntözd és tedd ki a kertbe félárnyékos, meleg helyre. 

Ha szárított virágként szeretnéd felhasználni, akkor még a kinyílás előtt le kell szüreteld a virágfüzéreket. Az alábbi képeken láthatod a kinyílás előtti bimbókat és a szépen kinyílt virágokat is. 

Levendulabimbók
forrás: www.stories.rbge.org.uk

Kinyílt levendulavirágok
forrás: www.commons.wikimwdia.org

Levendulacsokor
forrás: www.essentialnaturaloils.com

A virágszárról leszedett bimbók
forrás: www.artfire.com

Szárított levendulacsokor
forrás: www.whatabloom.com

A Lavandula angustifolia-nak dísznövényként több fajtáját is termesztik, a kertészetekben rózsaszín és fehér virágú fajták is kaphatóak. Gyakoribb fajták: ’Hidcote Blue’, ’Lady Lavender’, ’Rosea’, ’Hidcote Superior’, ’Alba’, ’Hidcote Pink’ , 'Nana Alba'

'Nana Alba'
forrás: www.vivaipriola.it

Levendula ültetvény
forrás: www.gartenzauber.com

Lavandula latifolia
Ez a széleslevelű vagy spanyol levendula. Szintén felhasználják gyógyászati célokra, de kevesebb mennyiségben, mint keskenylevelű rokonát. Illóolaja rosszabb minőségű, mert linalool tartalma nem éri el a gyógyászatban megkívánt mennyiséget, de a háztartási termékek illatosítására ez is megfelelő. A virágfüzér elágazó, így könnyen felismerheted ezt a fajt és később is virágzik. 

Lavandula x intermedia

Angol levendula, a Lavandula angustifolia és a Lavandula latifolia természetes hibridje. Lavandinnak is nevezik. Kinézetre a valódi levendulára hasonlít, de levelei kicsit szélesebbek. Tavasszal nagyon szép cserepes, virágzó példányai kaphatóak. Ismertebb fajták: ’Hidcote Giant’, ’Alba’.

A levendula gyógyhatásairól és felhasználásáról a webshop blogban olvashatsz bővebben. Boltunkban levendula illóolajat, levendula tartalmú gyógyteákat, kecsketejes-levendulás szappant és fülgyertyát tudsz vásárolni. A levendula tartalmú termékeinket ide kattintva találod meg.

Egyéb levendula fajok
Ezek gyógynövényként nem használhatóak fel, de a kertedben, teraszodon változatosságot visznek a növényeid közé. 
Lavandula canariensis, Lavandula dentata, Lavandula lanata, Lavandula multifida, Lavandula pinnata, Lavandula viridis.

Lavadula stoechas
Fűzéres levendula, neki is sok kertészeti fajtája ismert. Nagyon dekoratív virágai vannak. Ez a faj érzékenyebb a hidegre, nálunk nem biztos, hogy áttelel, ha ilyet ültetsz, télen feltétlenül takarnod kell, pl. lombbal. Ha cserépben neveled, akkor télen vidd be világos, fagymentes helyre. Nem ősszel kell visszavágnod, hanem csak tavasszal, ez is védelem a hideg és a fagyok ellen. Az öreg fás szárakból már nem hoz új hajtásokat.
Fehér, rózsaszín és lilás árnyalatú virágszínű fajtáit termesztik.

forrás: www.luirig.altervista.org

forrás: www.crowders.co.uk

forrás: www.jardinesenpaisajes.blogspot.com

2 megjegyzés:

  1. Really healthier pix and contents shared by you, we AOS Products want with you best and long life relationship over Natural Oils and products. for more visits

    VálaszTörlés
  2. We deals with best and best Essential Oils, that most useful for pharmaceutical and medicinal matters. We work for pure and sure with guaranteed natural oils. So come on my social link and join us

    VálaszTörlés