2014. március 6., csütörtök

Csalánporték

Mai bejegyzésemben a hazánkban is honos csalán fajokat szeretném bemutatni, közülük részletesebben csak a gyógyhatású fajokat. A csalánfélék (Urticaceae) családjába tartozik a mindenki által jól ismert nagy csalán (Urtica dioica) és a kis csalán vagy apró csalán (Urtica urens). Emellett hazánkban még honos és védett faj a kúszó vagy lápi csalán (Urtica kioviensis syn. Urtica radicans).

A nagy csalánról
Mielőtt kiirtanád a kertedből az összes tő csalánt, gondolj a magas ásványi anyag és vas tartalmára, a tavaszi tisztítókúrákra és a lepkékre, akik előszeretettel táplálkoznak a csalánmezőkön. A csalán a nitrogénben dús, üde talajokat kedveli. Természetes állományaival sokfelé találkozhatsz, és szabadon gyűjtheted, hogy egész évben iszogathasd a csalánteát. Fogyasztani persze csak kúraszerűen szabad. A csalánfőzelék pedig a kora tavaszi zsenge hajtásaiból a legjobb. Ügyelj rá, hogy az autóutaktól távolabbi, tiszta levegőjű helyen gyűjtsd a csalánt.
A nagy csalán kozmopolita növény, kétlaki vagyis a hím és a női ivarú virágai külön egyedeken fejlődnek. A csalánszőrök csúcsai kampósak, érintésre hegyük letörik, a bőrbe fúródik és a sejtnedv bejut a szövetekbe, ez a csaláncsípés, amit valószínűleg már mindenki megtapasztalt. A csalánszőrök a száron és a leveleken egyaránt megtalálhatóak.

Gyógyhatásai
A népi gyógyászatban vértisztító és hajnövesztő szer, csalán kivonatot tartalmazó samponokat még ma is készítenek. A reuma és a köszvény elleni teakeverékek alkotója. Vérszegénység, sápadtság ellen is jó gyógyszer. A csalántea vizelethajtó hatású.

fotó: Banga Szilvia

A kis csalánról

Levelei apróbbak, egylaki növény, de a csalánszőrök ugyanúgy megtalálhatóak rajta, mint a nagy csalánon. Gyógyhatásai és felhasználása a házipatikában a nagy csalánéhoz hasonló.

forrás: www.en.wikipedia.org

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése