2014. március 7., péntek

Lencse vacsora

A mai recept egy finom vörös lencse vacsora hétvégére, a tavaszi kirándulás végére. Hamar kész és amíg megfő, addig elrendezheted a kiránduláson készített fotóidat. Egy nagy fazékba ízlés szerint olvassz fel 5 dkg vajat, vagy ennek megfelelő olaj mennyiséget. Ha például földimogyoró olajjal készíted, akkor elég különleges lesz az íze. Tegyél a fazékba egy vagy két fej vöröshagymát negyedbe vágva, egy kisebb zellergumót negyedbe vágva, egy szál fehérrépát darabolva, két szál sárgarépát darabolva, egy nagyobb burgonyát darabolva és önts hozzá 1dl vizet és kissé párold meg a zöldségeket. Ha már elég finom az illata adj hozzá egy jó marék vörös lencsét. Töltsd fel a fazekat vízzel és add hozzá a fűszereket: sót, két babérlevelet, borsikafüvet, tárkonyt vagy majorannát. 
Főzd készre, a puhára főtt zellert és hagymát villával nyomkodd össze. Forrón tálald, ízlés szerint megszórhatod finomra vágott friss petrezselyemmel, zeller zölddel, vagy lestyánnal. Ez utóbbi ugyan még nincs a konyhakertben, de majd később kipróbálhatod. 

A vörös lencse hamar megpuhul és nem kell főzés előtt beáztatni. Szét is mennek egy kicsit a szemek, de nem rontja el a leves élvezetét. Kipróbálhatod kurkumával és korianderrel is, mindkét fűszer nagyon jól illik ebbe a levesbe. 

a vörös lencse
forrás: www.createnourishshare.blogspot.com

és a leves
fotó: Banga Szilvia

Jó étvágyat!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése