2014. május 29., csütörtök

Mézbokor

Egyre több különleges „teával” találkozni a gyógynövénykínálatban. Az utóbbi pár évben vált ismertté hazánkban is a honeybush tea, nem hivatalos magyar nevén a mézbokor. Immunerősítő teakeverékekben vagy önállóan találkozhatunk szárított virágos-leveles hajtásaival a drogériák polcain. 

A honeybush a Cyclopia nemzetség fajait foglalja magába. Eredetileg a Cyclopia genistoides angol elnevezése volt, de ma már a többi Cyclopia fajra is használják, amelyeket teaként fogyasztunk. A Cyclopia-k a Fabaceae családba tartozó évelő növények. Latin elnevezésük a görög cyclos szóból ered. Dél-Afrikában honosak, a magas fennsíkokon. A legtöbb Cyclopia faj elterjedési területe kicsi, speciálisan egy-egy területre jellemző.

forrás: www.solms-delta.co.za

Gyógynövényként az alábbi fajok terjedtek el: C. genistoides (honeybush, honey tea, kustee, coastal tea, bokortea, mézbokor), C. intermedia (bergtee, mountain tea, honeybush, mézbokor), C. maculata, C. sessiliflora (Heidelberg-tee), C. subternata (vleitee, marshland tea, valleitee, valley tea). Amellett, hogy gyűjtik, ma már kisebb ültetvényeken is termesztik, az egyre növekvő kereslet miatt.

A Cyclopia fajok virágai sárgák, méz illatúak, ezért kapta az angol honeybush elnevezést. Az édes, mézes, gyümölcsös aroma a tea ízén is érződik, kissé hasonlít az ismertebb roobois teák ízére. A bergtee és a valley teaszeptemberben, októberben virágzik, a Heidelberg-tee pedig május, júniusban, ekkor gyűjtik be virágzó hajtásaikat. Szedés után halomba rakják és letakarva pár napig érlelik, erjesztik a hajtásokat. Ezt követően megforgatják, ezt a műveletet 12 óránként megismétlik még 4-5 napon keresztül. A következő 1-2 napban szétterítve a napon szárítják, majd csomagolják és útnak indítják a fogyasztásra kész drogot a világ teapiacaira.

A mézbokor teája magas ásványi anyag tartalmú ital, többek között kálcium, magnézium, cink, mangán, réz, és vas forrása. Cseranyag tartalma alacsony. Reggel élénkít, napközben szomjoltó, este pedig nyugtat, olvashatjuk a teaboltok ajánlásaiban.

Termékeink, amiben megtalálhatod ezt a növényt:

fotó: Banga Szilvia

Jó teázást mindenkinek!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése