2014. június 20., péntek

Kakaósorozat 3. rész - Nugát vagy praliné házilag

Ma egy finom receptet olvashatsz arról, hogyan készíthetsz nugátot vagy pralinét házilag. De mi is az a praliné és mi kell hozzá? Mogyoró, dió vagy mandula. Kipróbálhatod mindhármat, mind ellenállhatatlan ízvilággal rendelkezik. Az olajos mag mellett porcukor és kakaóvaj alkotja. A magvakat meg kell pirítanod, pörkölnöd, erre egy serpenyő is kiválóan megfelel. A valódi praliné mogyoróból készül, ezt szokták helyettesíteni egyéb olajos magvakkal, esetleg napraforgóval, de ennek elég egyedi íze van.

forrás: www.peramblogando2.wordpress.com

A mogyorópraliné vagy nugát elkészítése
A megpirított, hámozott mogyorót daráld le, majd keverd össze a porcukorral. Ezt a keveréket kell továbbhengerelni, hogy egy jól összekevert masszát kapjunk. A hengerelés házilag nehezen megoldható, ezért mi ezt a lépést kihagyjuk. A cukros mogyoróhoz add hozzá a kakaóvajat. A kakaóvaj mennyisége attól függ, hogy lágyabb vagy keményebb pralinét szeretnél-e készíteni. A lényeg, hogy a porcukor és a mogyoró mennyisége ugyanannyi legyen. Először 10 dkg mennyiségekből próbáld ki a receptet. 

Mogyorópraliné vagy mogyorónugát
forrás: www.hobbybaecker.de

Az elkészült masszát önmagában is fogyaszthatod, alkothatsz belőle apró bonbonokat vagy sütemények készítéséhez is felhasználhatod. 

forrás: www.majestic.rs

Mandulapraliné
forrás: www.worldofsweets.de

Bevásárló lista
hámozott olajos mag (mogyoró, dió vagy mandula)
porcukor
kakaóvaj

A masszába keverhetsz kakaóport is vagy 10-12 dkg olvasztott tejcsokoládét, ekkor kicsit sötétebb barna színű masszát fogsz kapni, de ezek már nem valódi pralinék. 

Mogyorópraliné vagy nugát kakaóval
forrás: www.swiatslodyczy.blox.pl

Az elsőként elkészített nugát, a fehér nugát vagy tojásnugát volt, ami cukorból vagy mézből, tojásfehérjéből és pirított magvakból készül. Kakaóport vagy kakaóvajat, csokoládét nem tartalmaz. Ezt a fajta nugátot a 15. században készítették el először, az akkori Itáliában és ma is ezt nevezik nugátnak. A fehér nugátot Spanyolországba Turrón-nak nevezik, Görögországban Mandolato-nak, Olaszországban Torrone-nak vagy Mandorlato-nak. Később készítettek barna nugátot is, ami nem tartalmaz tojásfehérjét. 

Fehér nugát
forrás: www.goodfoog.com.au

forrás: www.movida.com.au

Barna nugát
forrás: www.map-titecampagne.net

Csak később terjedt el a Bécsben és Németországban készített nugát, ami már tartalmazott kakaóvajat, csokoládét, ezt pralinének is nevezik és eredetileg mogyoróból készült. 

A bécsi nugát (Wiener nougat)

Ma már teljesen összemosódnak ezek a kifejezések, nugátnak nevezik a porcukorból, mogyoróból és kakaóvajból készített masszát is és praliné névvel illetnek mindenféle bonbont.

A hagyományos német Gianduja
forrás: www.zencancook.com

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése