2014. június 19., csütörtök

A zsályákról 2. rész - Chia mag

Megkóstoltad már a chia magot? Ízletes pudingokat készíthetsz belőle vagy a müzlidhez keverheted. Sütemények, kenyerek sütéséhez is felhasználhatod. Legfőbb tulajdonsága, hogy nedvesség hatására kocsonyás állagú lesz. Ezt a tulajdonságát annak köszönheti, hogy a maghéj, a lenmaghoz hasonlóan nagy mennyiségű víz megkötésére képes.Minden olyan receptben kipróbálhatod, amit lenmaggal vagy lenmagpehellyel is elkészítettél már. A magvakat meg is őrölheted.

forrás: www.lavorincasa.it

forrás: www.noshon.it

forrás: www.ifoodreal.com

A chia az azték zsálya magja. Tudományos nevén Salvia hispanica, és a Lamiaceae családba tartozik. Dél-Amerikában őshonos és a mi orvosi zsályánknak (Salvia officinalis) a közeli rokona. Virágai kékeslila színűek, júliustól-szeptemberig nyílnak. 

forrás: www.deborahsmall.wordpress.com

forrás: www.ashleyandfrancis.blogspot.com

Az azték zsálya termése a makkocska (ez a Lamiaceae családra jellemző), ebben találhatóak az apró fehér, barna vagy szürkés árnyalatú magvak. Táplálkozástani szempontból azért jelentős, mert magas a fehérjetartalma. Jól helyettesítheti a gabonaféléket, így a gluténmentes táplálkozásban is felhasználható eledel. Magas a kalcium- és a vastartalma Antioxidáns tulajdonságú vegyületeket, omega-3 és omega-6 zsírsavakat is  is tartalmaz. 

forrás: www.tacethno.com

fotó: Banga Szilvia

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése