2014. április 10., csütörtök

A citromfűről

A citromfű a fáradt idegek gyógyíre, a nyugodt alvásért igyál meg esténként 1 csésze illatos citromfűteát. Az igazán jó minőségű teafűtől előfordulhat, hogy még másnap is kissé nyugodt leszel. A citromfű vagy méhfű tudományos elnevezése Melissa officinalis. Az ajakosvirágúak (Lamiaceae) családjába tartozó, terjedő tövű, évelő félcserje. Nálunk is áttelel, de télen visszahúzódik a talajba, majd kora tavasszal megjelennek üde zöld, friss hajtásai. A virágok a felső levelek hónaljában képződnek, fehér színűek, június-augusztusban virágzik.


fotók: Banga Szilvia

forrás: www.herbgeek.com

fotó: Banga Szilvi

Gyógynövényként a leveleket gyűjtik, virágzás előtt, a drog neve: Melissae folium. A különféle gyártók citromfűteái között én óriási különbségeket fedeztem fel. A legjobb persze ha mi magunk gyűjtjük és szárítjuk, sőt ha tehetjük, amikor szezonja van fogyasszuk a friss hajtásokból készült teát is. Fűszerként is felhasználhatod fagylaltokhoz, gyümölcssalátákhoz, italokhoz. A legjobb minőségűek a nagy, szinte egész levélként megszárított, nem összedarabolt teák. 


fotók: Banga Szilvi

forrás: www.feralflute.blogspot.com

fotó: Banga Szilvi

Illóolajat is készítenek belőle, Ingeborg ezt írja róla: "Világosság és higgadtság a nehéz időkben is". "Az igazi citromfűolaj citromszerű, friss és mégis gyógynövényes, enyhén édes illatának mélységét csak a második szaglásnál lehet felismerni." 5-7 tonna növényből készül 1 kg illóolaj. A citromfűolaj amellett, hogy nyugtató hatású, ösztönzően hat a szellemre. Ha stresszes napod volt, vagy kissé depressziós a hangulatod vagy fáj fejed akkor az aromamécsesedben citromfüvet párologtass. 

Hogyan gondozd a citromfüvedet?
-félárnyékos, napos helyen is jól érzi magát, meleg igényes
-teraszodon, erkélyeden is tarthatod egy nagyobb edénybe ültetve
-júniustól-szeptemberig virágzik
-tőosztással szaporíthatod
-könnyen elburjánzik az egész kertben, nehezebb 

Hatóanyagai
Illóolaj (citronella, citrál, geraniol, linalool), rozmaringsav, csersav, mézga, keserűanyagok, nyálka, szaponin.

Gyógyhatásai
Idegerősítő, görcsoldó, gyulladáscsökkentő, fokozza a vizeletkiválasztást, csökkenti a vérnyomást. Teája nyugtató hatású. Antivirális tulajdonsága is van, a herpesz elleni küzdelemben lehet a segítségedre. Herpesz fertőzés esetén főzz jó erős citromfűteát mentákkal keverve, kortyolgasd el, a kiáztatott levelekből pedig a herpesz hólyagocskákra tegyél pakolást.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése