2014. április 11., péntek

Hajdina egytál

A hajdina egytál, köretként és főfogásként is nagyszerű étel. Készítheted pirított magvakból és natúr hajdinából is. A hajdina magvait hántolják, ez szép világos színű, ha megpirítják akkor sötétebb, barna színű lesz a mag, ez utóbbi karakteresebb ízű. A hajdinát kétszeres mennyiségű vízben kell megfőzni. A hajdina egytálat zöldségekkel készítem el.

Bevásárló lista
hajdina
sárgarépa
zeller
fehérrépa
fűszerek

A gyökérzöldségeket vágd apró kockára és a hajdinával egy időben tedd oda főzni, pont egyszerre fognak szépen megpuhulni. Fűszerként sót, bazsalikomot, majoránnát használj, de kipróbálhatod bármilyen zöld fűszerrel amit szeretsz.

hántolt hajdina
forrás: www.detoxtrading.com

hántolt, pirított hajdina
forrás: www.garden.lovetoknow.com

hajdina egytál
fotó: Banga Szilvia

De mi is az a hajdina?
A keserűfűfélék (Polygonaceae) családjába tartozó növény, nem gabonaféle, csak a gasztronómiai felhasználása hasonló a gabonákéhoz. Tudományos neve Fagopyrum esculentum, magyarul pohánka néven is ismert. A magvait fogyasztjuk, egészben vagy lisztté őrölve, sőt még csíráztatásra is alkalmas. 

A hajdinamagvak B-vitaminokban, E-vitaminban, flavonoidokban, és rutinban gazdagok. A rutin a kapillárisokat védi, magas vérnyomás kezelésében is bevetheted. Székrekedés kezelésére hajdinakása javallott, mindennapos fogyasztása pedig alkalmas a daganatos bélbetegségek megelőzésére. Ha valaki nem fogyaszthat fehér lisztet, hajdinaliszttel jól helyettesítheti azokat a konyhában, bár kenyérsütéskor magasabb sikértartalmú lisztekkel ajánlatos keverni. A hajdinaültetvényeket a méhek is előszeretettel látogatják. 

Jó étvágyat!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése