2014. július 31., csütörtök

A dinnyefáról

Tudtad, hogy a papája nemcsak egy gyümölcs, hanem gyógynövény is? A termésben és a magban található enzim, a papain segít a fehérjék megemésztésében. A papaint az éretlen termésekből vonják ki, de az egész növényben megtalálható, a tejjáratokban. Az érett termésekben már nincs benne ez az enzim. A növénykivonatból készült szirupokban és kapszulákban találkozhatsz vele. A papaint gyógyászati felhasználása mellett húspuhításra is használják.

A papája a dinnyefafélék (Caricaceae) családjába tartozó örökzöld, trópusi fa. Tudományos elnevezése Carica papaya, magyar neve: papája vagy dinnyefa. A Carica nemzetség a legnagyobb fajszámú a családon belül. Több fajt is termesztenek, a papája a legismertebb közülük, a trópusokon mindenütt elterjedt gyümölcs.

forrás: www.tropicalfloridagardens.com

A levelei többszörösen osztottak, nagyméretűek és enyhén aromásak. Virágai egyivarúak és krémfehér színűek. A hím ivarú virágok bugaszerű virágzatot alkotnak. A női ivarú virágok egyesével vagy kis csoportokban nyílnak. A virágszirmok viaszosak. 

forrás: www.commons.wikipedia.org

Termései a törzsön fejlődnek a levélkorona alatt. A termések nagyok, súlyuk elérheti a 8 kg-ot is. Az érett termések héjának színe zöldes vagy sárga színű, sima és gyengén fényes. A terméshús sárga vagy narancsszínű. A magvak barnásak vagy feketék, csípős ízűek és sok zsírosolaj található bennük. A magvak átmérője 5 mm. 

forrás: www.mlevinco.com

forrás: www.hendrycreekhideaway.com

Karcsú törzsén az érdekes rajzolatot a levélripacsok (a lehullott levelek helye) adják. A törzs általában nem ágazik el és maximum 10 méter magasra nő meg, belül üreges.

forrás: www.ecomapcostarica.com

Az éretlen terméseket zöldségként használják fel, főként az ázsiai konyhában. A magvakat borspótlónak is felhasználják. Az érett termés sok A- és C-vitamint tartalmaz, magas a cukor, az ásványi anyag és a víztartalma. Nagyon ízletes, krémes húsú, frissítő hatású gyümölcs. Bélrenyheség és aranyeres bántalmak enyhítésére kiváló. Arckrémekbe, samponokba is belekeverik. 

A papaya koncentrátum, mint étrend-kiegészítő nagyon jó hatással van gyomorra. Fermentált papáját tartalmaz, noni-val kiegészítve. A papájában és a non-iban található enzimek segítenek helyrehozni a felborult emésztési rendet, mind a gyomorban, mind pedig a belekben. A készítmény papaint, chymopapaint, lizozimot és lipázt tartalmaz. Gyomorégéskor is hatásos segítség. Gyomorfekély és Crohn-betegség kiegészítő terápiájához is javasolják. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése