2014. január 30., csütörtök

Lícium, ördögcérna, goji

A goji (Lycium chinense) pár éve tűnt fel a gyógynövény piacon, piros színű, aszalt gyümölcsként, mint kiváló antioxidáns forrás. Ismertebb magyar neve a Lycium nemzetségnek, lícium vagy ördögcérna. A líciumok, a Solanaceae (burgonyafélék) családba tartozó lombhullató cserjék, csaknem 110 faj van a nemzetségben. Itt most két fajt szeretnék bemutatni, melyek hazánkban is termesztett növények

Lycium barbarum
-syn. Lycium halimifolium, Lycium vulgare
-közönséges ördögcérna, közönséges lícium, semfűsemfa

Kínában őshonos, onnan került Európába, nálunk a 19. században kedvelt díszcserje volt, főként sövényként ültették. Ma már kivadult növényként tartjuk számon, dísznövényként szinte feledésbe is merült. 2-4 méter magasra is megnő, ágai lehajlóak. Rövidhajtásai tövisekké módosultak. Apró, illatos, lilás virágait nyáron hozza, a termései narancsszínűek és éretlenül mérgezőek, ha lehet ne fogyaszd el. Ha dísznövényként szeretnéd tartani, érdemes tudnod, hogy a száraz, meleg termőhelyeket és a laza talajokat kedveli. Nyáron sem igényel öntözést, ezért ritkán gondozott kertekben is szép sövény nevelhető belőle, de tavasszal szüksége van egy alapos visszavágásra.

Lycium chinense
-syn. Lycium ovatum, Lycium barbarum var. chinense
-kínai ördögcérna, kínai lícium, goji bogyó, Gou gi zi, Goji Berry, Wolfberry

Kína északi részén őshonos gyógynövény, nálunk is télálló, kertészetekben könnyen beszerezhető cserje. Levelei szürkészöldek, ágai tövisesek. Virágai lilák, termései pirosak és ehetőek. Aszalt gyümölcsként és kapszulába zárt növényi kivonatként fogyasztható. A gyümölcsök még a bokron érnek be, kézzel szüretelik és a napon szárítják. A kínai medicinában már régóta alkalmazzák főként szembetegségeknél, magas karotinoid tartalma miatt. Jó hatással van a férfi nemi működésre, emeli a tesztoszteron szintet. Sok vitamint, ásványi anyagot és többféle antioxidánst (béta-karotin, zeaxantin) is tartalmaz.

Fogyasztható az érett gyümölcs önmagában, a gyümölcs leve, a gyümölcsből készített por, növényi kivonat, tinktúra, és az aszalt gyümölcs. A gyógyhatások eléréséhez, ajánlott napi adagja 50-100 gramm aszalt gyümölcs, vagy ennek megfelelő növényi kivonat. A kínai gasztronómiában fogyasztják teaként, a mazsolához hasonlóan felhasználják süteményekben, rizsételekben, hazai rajongói szerint tejbegrízzel is kiváló. Teaként fogyasztva 10-15 percig szükséges áztatnod, gyümölcstea-keverékeket is készíthetsz belőle.

Érdekességek a magyar elnevezéseiről
Az angol fordításból terjedt el a goji bogyó (Goji Berry) mellett a farkasbogyó (Wolfberry) elnevezés is. A valódi farkasbogyók azonban a Scopolia nemzetségbe tartozó fajok. Ugyan egy családba tartozik a Scopolia és a Lycium, azért mégsem ugyanazok a növények. A Scopolia fajoknak minden részük mérgező, részben ezért nem helyes szerintem a farkasbogyó névvel illetni a líciumokat.

A goji virága


Fotó: Banga Szilvia


A goji termése, a wikipedia-ról.



A goji termése a kertemből...

Fotó: Banga Szilvia

...és egy kis havas kép, az alvó rügyekkel.

Fotó: Banga Szilvia


Az aszalt lícium gyümölcs.

Fotó: Banga Szilvia

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése