2014. augusztus 12., kedd

Gyógynövény kivonatok

A gyógynövényekből a hatóanyagokat macerálással és alkohollal is ki lehet vonni. A macerálás valamilyen növényi olajban való áztatást jelent, ami egyszerűen házilag is kivitelezhető. A növényi illóolajok a zsíros olajokkal könnyen kivonhatóak. A zsíros olajok közül válaszd a hidegen sajtolt napraforgó, olíva vagy édes mandula olajat

forrás: www.biospectrum.com

Macerátumok a házipatikában
Borsmentaolaj
Levendulaolaj
Kaporolaj
Kakukkfűolaj
Rozmaringolaj

Elkészítés
Keress egy nagyobb befőttesüveget (amiben az orbáncfűolajat is készítetted). Egy liter zsíros olajhoz adj hozzá egy marék szárított gyógynövényt. Tedd ki a napra és 3-4 hétig hagyd érni. Ha elkészült, szűrd át szép üvegekbe és tartsd hűvös helyen. Körülbelül egy évig megőrzik a minőségüket. Készíts az üvegekre szép feliratokat és akár ajándékba is adhatod őket. 

forrás: www.herrickhealth.wordpress.com

Ezeket a gyógynövényolajokat bedörzsölőszerként használhatod vagy a fürdővizedbe is tehetsz belőlük. A zsálya, a menta és a citromfűolajat szájöblítésre is használhatod fogínybetegségek esetén. 

Egy másik mód, hogy feltárjuk a hatóanyagokat, ha gyógynövénypálinkát készítünk. Ehhez szintén egy marék szárított gyógynövényre lesz szükséged. Tedd a növényeket egy szélesebb szájú üvegbe, önts rá pálinkát és jól dugaszolt le. Tedd ki a napra, és hagyd érlelődni 2-3 hétig. Az alkoholos kivonatot 2-3 naponta jól  rázd fel, hogy a hatóanyagok jobban kioldódjanak és az alkohol jól átjárja a növényeket. Ezt gyógynövénykeverékből is készítheted. 

Gyógynövénypálinkák a házipatikában
Lestyán
Menták
Orbáncfű
Rozmaring
Kakukkfű

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése