2014. április 6., vasárnap

Dézsás fűszernövényeink 1. rész: a fűszerbabérról

Itt az idő, hogy kivigyük a kertbe teletetőhelyeikről a cserépben, dézsában nevelt fűszer- és gyógynövényeinket. Ma a babérról írok, majd az elkövetkezendő néhány vasárnapi kerti blogban bemutatom, az aloét, a Stevia-t és a citrusokat. Nem biztos, hogy ebben a sorrendben, mert ez attól függ melyik mutat valami érdekességet. Jövő héten valószínűleg a citrusok következnek majd, mert bizony már virágoznak.

forrás: www.delicooks.com

Visszatérve a babérhoz. A fűszerbabér vagy nemes babér tudományos elnevezése Laurus nobilis. A babérfélék (Lauraceae) családjának névadó tagja. Örökzöld fa, de nálunk inkább csak cserjeméretűvé nő meg. A Földközi-tenger partvidékén honos, babérerdőkben itt. Ha egy meleg, napsütéses napon sétálsz egy ilyen erdőben, nagyon finom babérillatot fogsz érezni. A babér ugyanis illóolaj tartalmú növény. Egyéb hatóanyagai: csersav, keserűanyag.

Cserépben nevelt fiatal babér
forrás: www.crocus.co.uk

Gömbkoronára nevelt babér
forrás: www.crocus.co.uk

Hogyan gondozd a babérodat?
Elviseli a 0°C körüli hőmérsékletet is, de a tartós fagyokat nem, ezért télen be kell hozzad a kertből, világosabb szobában is áttelel, de télen legjobban a 5-10°C-os, világos helyiségeket kedveli. Metszhető, tetszőleges formára nevelhető, akár gömbkoronás fácskát is nevelhetsz belőle. Ha nem metszed meg, március-májusban megláthatod sárga, kisméretű virágait. Tavasszal dugványozással szaporíthatod, és a meggyökeresedett kis babérokat el is ajándékozhatod a barátaidnak. Ügyelj rá hogy a talaja soha ne száradjon ki, de azért mérsékelten öntözd, ha túl sokáig áll a víz a cserepe alatti tálban, azt nem nagyon szereti.

A babér virágai krémfehérek, fürtben nyílnak, termése fekete bogyó. Fűszerként főként a leveleit fogyasztjuk frissen, szárítva és őrölve is. A bogyótermés is ehető, szárítva és őrölve több fűszerkeverékbe is beletehetjük. Egész évben szüretelheted a leveleit és ha egyszer megkóstolod a saját babérleveledet, már nem is akarsz majd másikkal fűszerezni.

A babér virága...
forrás: www.floralimages.co.uk

forrás: www.tree-specie.blogspot.com

...a babér termése...
forrás: www.lh2treeid.blogspot.com

...és a fűszerként használt levelek
forrás: www.thegardenpalette.wordpress.com

szárított levelek
forrás: www.alibaba.com

forrás: www.mixedgreensblog.com

őrölt babér
forrás: www.savoryspiceshop.com

A babér gyógyhatásai
Gyógynövényként a levelei Lauri folium néven kerülnek forgalomba, teát főzhetsz belőle, ha szereted a babér jellegzetes ízét, vagy ülőfürdőt készíthetsz. A babérfürdő stresszoldó hatású. Olajos kivonatát külsőleg és belsőleg is használhatod. A babér az ízületekre van jó hatással, emellett hurutoldó és köptető hatása is van. A Candida kúrában is bevethető gyógyír. Serkenti az emésztést és javítja az étvágyunkat.

Milyen ételekhez ajánljuk?
A legismertebb étel, amibe babérlevelet teszünk a krumplifőzelék. De a babér más burgonyás ételekhez is jól illik. A lencsék és a babok kísérője is lehet, például a vöröslencse-leves is sokkal ízletesebb, ha babérlevéllel is fűszerezed. Ha készítesz házilag savanyúságokat, azokba is tehetsz 1-2 babérlevelet. Az enyhén savanykás ízű szószoknak is kiváló ízesítője.

Érdekesség
Babérnak nevezik a babérmeggyet is, ez egy örökzöld kerti cserje és télálló, latin neve: Laurocerassus, nem ehető növény.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése