Egy süteményrecept hétvégére: A fernandel nem hiányozhat a kelt tészta és a diós sütemény rajongók receptgyűjteményéből.
A tésztához egy evőkanál liszttel, 2,5 dl langyos tejjel és 3 evőkanál cukorral futtasd fel a 3 dkg élesztőt. Egy nagy tálban morzsolj el 3 dkg vajat, 40 dkg liszttel és csipet sóval, majd add hozzá a felfuttatott élesztőt, 2 tojássárgáját és fél citrom lereszelt héját. A keveréket dagaszd tésztává, majd meleg helyen hagyd kelni 25-30 percig.
Amíg kel a tészta elkészítheted a diós tölteléket: reszeld le az almát és add hozzá a 30 dkg darált diót, ízesítsd fahéjjal és reszelt citromhéjjal. Ha szereted a mazsolát keverj hozzá 3 dkg-ot belőle, de kipróbálhatod bármilyen apróra vágott aszalt gyümölccsel is.
A megkelt tésztát lisztezett deszkán nyújtsd ki fél cm vastagra, kend meg olvasztott vajjal és szórd rá a diós tölteléket. Tekerd fel és vágd 3 cm vastag szeletekre, az így kapott csigákat helyezd egy sütőpapírral kibélelt, kerek tortaformába. Keleszd még negyed órát, majd a tetejét kend meg tojással. Előmelegített sütőben süsd meg, 160°C-on, 40 perc alatt megsül.
fotók: Banga Szilvia
Bevásárló lista
liszt, só
2,5 dl tej
cukor, élesztő, vaj
3 tojás
citrom
30 dkg darált dió
1 alma, mazsola
őrölt fahéj
forrás: www.commons.wikipedia.org
forrás: www.globalpharmasectornews.com
A dió és a dióolaj gyógyhatásai
A-, B- és E-vitaminokban gazdag táplálék.
A diónak a levele is felhasználható gyógynövényként, a zöld burokban lévő, éretlen terméseket pedig befőttnek készítheted el, ami egy különleges ízt visz a konyhádba.
fotók: Banga Szilvia
Jó étvágyat!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése