2014. április 3., csütörtök

Calendula portré

A körömvirág vagy kenyélbélvirág tudományos elnevezése Calendula officinalis. Gyógynövényként a virágszirmokat hasznosítják, amit Calendulae Petal néven hoznak forgalomba. Ez a sárgás-narancsos színekben pompázó virág egynyáriként éli az életét. Ha azonban egyszer már ültettél belőle a kertedbe, minden évben újra és újra rátalálsz tavasszal, mert elszórja a magvait és a következő évben is kikel. Hazája A Földközi-tenger partvidékén van. 

forrás: www.flamingpetal.co.nz

forrás: www.thegardendeli.wordpress.com

A fészekvirágzatok átmérője elérheti a 6-8 cm-t is. A kertészetekben már telt virágú fajták is kaphatóak, a halványsárgától egészen a mély narancsszínig. Tavasztól egészen ősz végéig virágoznak és nem is igényelnek túl sok gondozást. Gyógynövényként a telt narancsszínű fajtákat termesztik. A teljesen kinyílt virágok szirmait kézzel szedik le, de a lecsupaszított fészekvirágzatot sem hagyják a növényen, hogy minél több virágzatot fejlesszen a növény, a teljes virágzatot eltávolítják róla. A megszárított színes szirmokat sötétben kell tárolni.

forrás: www.theessentialherbal.blogspot.com

forrás: www.rootsimple.com

A hatóanyagai: flavonoidok, karotinoidok, szaponinok, lis mennyiségű illóolaj, nyálkaanyagok.

Gyógyhatásai: külsőleg hámképző, bőrregeneráló hatása van, sokféle gyógyhatású krémbe belekeverik. Körömvirágkrém házilag is könnyen készíthető. Sebek, bőrgyulladások kezelésére is jól használható. A szirmokból készítenek olajos kivonatot (macerátumot) is, ennek bőrregeneráló hatása még jobb is, mint a körömvirág tartalmú krémeké, balzsamoké. Sokféle kórokozó ellen bevethető, mert antibiotikus hatása van. Visszérgyulladásra vajban főzd meg a szirmokat és kend be a gyulladt részeket vele, majd tekert be és polcold fel a lábaidat. Pár napon keresztül ismételd meg ezt a kezelést. 

forrás: www.fimby.tougas.net

Belsőleg teaként fogyaszthatod, pl. a nátha elleni teakeverékedbe is beleteheted. Jól társítható 1:1 arányban a cickafarkfűvel, az így elkészített tea gyomor- és nyombélfekély megelőzésére és kezelésére kiváló. Magvaiból is készítenek olajat hidegen sajtolással ez külsőleg és belsőleg egyaránt felhasználható. Magas az omega-3-zsírsav tartalma, gyulladáscsökkentő.

Házi készítésű, kézműves szappanokban nagyon szépen mutatnak a sárga szirmok. Továbbá sajtok és vajak színezésére isi felhasználhatod. Ha kerted gyógynövényeiből teakeveréket készítesz, tegyél bele a szép narancsszínű szirmokból egy keveset. 

forrás: www.evomag.com

forrás: www.corkcraftanddesign.com

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése