2014. február 27., csütörtök

A tyúkhúr

Ez az üdezöld levelű, apró fehér virágú növény, gyógyhatásáról és gasztronómiájáról kevéssé ismert. A régebbi gyógynövény könyvek nem is említik meg, inkább gyomnövényként és madáreleségként tartják számon. Ha vannak hullámos papagájaid, akkor már te is biztosan szedtél nekik, a friss zöld növényekből egy kis csemegét. Ahogy múlik a tél megjelennek a kertekben, parkokban a tyúkhúr friss hajtásai is. Magvai már 2ºC körüli hőmérsékleten is csírázni kezdenek.
A közönséges tyúkhúr tudományos elnevezése Stellaria media, és a szegfűfélék (Caryophyllaceae) családjába tartozik. A Stellaria (csillaghúrok) nemzetségben 100 körüli a fajok száma, hazánkban több fajuk is él. A közönséges tyúkhúr kozmopolita elterjedésű, ez annyit jelent, hogy a világot járva bárhol találkozhatsz vele. A nedvesebb, üde talajú élőhelyeket kedeveli. Finom, vékony szárai elágazóak, levelei aprók, puhák. A növény habitusa párnaszerű, hajtásai 15-20 cm magasra nőnek. A szárat és a leveleket puha szőrök borítják.

Felhasználása
Frissen salátaként fogyaszthatod, szárítva teaként ihatod. Kipréselt levélből ásványi anyagokban és enzimekben gazdag italt készíthetsz. A zöld italok egyik összetevője lehet. Friss hajtásait ne csak a salátákban próbáld ki, hanem krémlevesek, szendvicskrémek fűszereként is, mert frissen magas a C-vitamin tartalma.

Gyógyhatásai
Az epe és a vese működését segíti, megelőzésként jó a tyúkhúr leginkább, az epénk és a vesénk egészségének a megtartásához. Vizelethajtó hatása is van. Csökkenti a vér koleszterinszintjét a reggel éhgyomorra elkortyolgatott egy csésze tyúkhúr tea. A koleszterinszinted karbantartásához kiváló gyógynövény. Tyúkhúrból növényi tinktúrát és kapszulát is készítenek. Nálunk szálas teaként találod meg a választékban.

Friss hajtások


fotók: Banga Szilvia


Virágzó egyed

forrás: www.cnseed.org


Csillag alakú virága

forrás: www.en.wikipedia.org


Apró magvai

forrás: www.rbgsyd.nsw.gov.au


A szárított növény

forrás: www.lotusteahouse.com


Zöld ital

forrás: www.superfoods-for-superhealth.com

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése