2014. február 23., vasárnap

A veteményes előkészítése

Kora tavaszi teendők a fűszerkertben.

Ha vége a télnek, és az időjárás-jelentés már nem szól kemény fagyokról, összegereblyézheted a lombot, a virág-és zöldségágyasaidból, ami eddig védelmet nyújtott a föld alatt áttelelő növényeknek. Óvatosan végezd ezt a munkát, hogy a már kibújt hagymás növények ne sérüljenek meg. A lombot a komposztra vidd, semmiképp ne égesd el.

A balkonládáidban áttelelt növényidet is tisztogasd meg, vágd le az elszáradt részeket, metszd vissza őket, hogy szép kompakt növekedésűek maradjanak. Pótold a kimosódott, kiszóródott virágföldet. Ha valamelyik balkonnövényed már túlságosan behálózta gyökereivel a cserepét, átültetheted egy nagyobb edénybe. A levágott illatozó ágakból, elszáradt levelekből készíthetsz illatos párnákat is.

A kertben az évelőágy túlzsúfolt részeiről is kiszedhetsz most egy-két tövet és szétoszthatod őket. Az így szaporított (tőosztás) növényeket ültesd a kerted más részeibe vagy ajándékozd el őket, növényszerető barátaidnak. Egy-két egynyári virágot és fűszert március közepe táján már állandó helyére is elvetheted, ha talaj már nem fagyott és elég porhanyós. Kora tavasszal helybe vethető fűszer- és gyógynövények: kakukkfű, metélőhagyma, kapor, petrezselyem, metélő petrezselyem, sárgarépa, hónapos retek, kék búzavirág, körömvirág.

Az egyik legjobb kora tavaszi testmozgás a gereblyézés mellett a kertásás, bár ezt tanácsosabb ősszel elvégezni, hogy a növénymaradványokat beforgasd a földbe, és tavaszra finom tápanyag váljon belőlük. Ha ősszel kihagytad ezt a sportot, itt az idő, hogy nekifogj. Választhatsz valamilyen szerves trágyát (ez ma már a kertészetekben a virágföldekhez hasonlóan, csomagolva kapható) vagy forgasd be a földbe, az érett komposztodat.

A teleltetőhelyen tartott növényeidet, például a rozmaringot, a babért, a citrusokat, a stevia bokrot, is visszametszheted, de a szabadba még ne vidd ki őket, ezzel még április közepéig várnod kell.

forrás: www.gardenista.com

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése