2014. február 20., csütörtök

Apróbojtorján

A herbaportréban az egyik kedvenc gyógynövényemet szeretném bemutatni, az apróbojtorjánt, amit lehet párlófűként ismersz, vagy talán Agrimonia-ként (Agrimoniae herba) találkoztál már vele a herbáriákban. Ez, az első ránézésre jelentéktelennek tűnő kis vadvirág, csodás gyógyító hatást rejt magában. Hajtásaiból készült teája képes elpusztítani a szervezetedben tanyázó nátha bacikat. Zöld antibiotikumként is szokták emlegetni, de az antibiotikumok minden káros hatása nélkül száll szembe a kórokozókkal.

Latin nevén Agrimonia eupatoria-ként ismert. Az Agrimonia fajoknak Magyarországon két faja honos, a közönséges párlófű és a  szagos párlófű (Agrimonia procera). A párlófüvek, rózsafélék (Rosaceae) családjába tartozó évelő növények. Gyógynövényként csak a közönséges párlófüvet gyűjtik, de a szagos párlófű is rendelkezik gyógyhatásokkal.
Apró virágai sárgák, füzérbe tömörülnek, egész nyáron virágzik, de a virágzása egészen a tél kezdetéig is eltarthat. Virágzási ideje alatt kell gyűjteni. A természetet járva erdőszéleken, utak mentén, réteken találkozhatsz vele. Egész Európában otthon érzi magát, nem védett, szabadon gyűjthető, de mindig csak mértékkel szedd, hogy legyen miről megújulnia az állománynak. 

Hatóanyagai: cseranyag, kovasav, flavonoidok, keserűanyagok, nyálka, illóolaj.
Ha megfáztál, hasmenésed (gyomor- és bélhurut) vagy más gyulladásos betegséged van teaként fogyaszthatod, napi több csészével is megihatsz belőle. Élvezeti teaként is ihatod, ha tetszik az íze. Én a nátha elleni teakeverékembe mindig beleteszem. Apróbojtorján fürdőt is vehetsz, ehhez 200 g herbára lesz szükséged. Szabályozza az epe- és a májműködést, ha ezek a szerveid gyengébben működnek, akkor próbáld ki a párlófű kúrát. Vízhajtó hatása is van, megelőzhető a vesehomok, vesekő kialakulása.


A közönséges párlófű levele...

fotó: Banga Szilvia


...virága...

forrás:www.wildaboutbritain.co.uk


...termése.

fotó: Banga Szilvia


A szagos párlófű.

fotó: Banga Szilvia

A szagos párlófüvet dísznövényként is ültetheted a kertedbe, virágai a közönséges párlófűéhez hasonlóak, sárgák és füzérvirágzatba tömörülnek, de kicsit nagyobb méretűk miatt feltűnőbbek. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése