2014. február 1., szombat

Heti kedvencünk, a céklalé

A cékla mindenki által jól ismert téli csemege. Levét és magát a céklát is egész évben érdemes fogyasztanod, de a főszezonja a téli vitaminhiányos időszakban van. Ha rendszeresen fogyasztod, 1-2 naponta egy-egy pohárral, akkor biztosan elkerül a téli náthás-vírusos időszak. Lássuk mit is tartalmaz a pink színű megvastagodott gyökér. Rengeteg vasat, folsavat, káliumot, nátriumot, kalciumot, foszfort, magnéziumot, jódot, rezet, ként. Vitaminok közül A-,B1-, B2- és C-vitamint. Gyönyörű színét a betain nevű vörös színanyag adja, ami a cékla egyik leghasznosabb tulajdonságát eredményezi, gátolja a tumorsejtek szaporodását. A daganatos betegek terápiájában nagyon hatásos, napi minimum 3x1 dl céklalé elfogyasztása. A tél végi, kora tavaszi tisztítókúráknak, böjtöknek is ideális tápláléka. Egy céklakúra nagyon jól méregteleníti a szervezetedet, gyorsítja a salakanyagok és a mérgek kiürülését. Íze jól harmonizál a sárgarépalével és az uborkalével, ha már unod magában a cékla ízét és kell egy kis változatosság.

A sokfajta céklalé közül én most a biopontosat mutatnám be. Ez egy bio minősítésű ital, 7,5 dl-es kiszerelésben kerül a boltok polcaira. 99 %-a céklalé és 1 %-a cseresznyevelő. Ha felbontod, hűtőben kell tárolnod és 5 nap alatt el kell fogyaszd, eddig őrzi meg minőségét és jótékony hatásait. Energiatartalma (100 grammban): 158kj/38kcl, szénhidráttartalma 8g, zsírtartalma 0g, élelmi rosttartalma pedig 0,23g.

Kép forrása: www.biopont.com/hu

A céklának minden része fogyasztható, a gumója nyersen és ecetes salátaként elkészítve is ízletes. A levele is ehető, felhasználásáról, majd egy későbbi cikkben írok.

Fogyaszd egészséggel, és ha ízlik, legyél te is céklarajongó.


Fotók: Bangaléria

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése