2014. március 18., kedd

Csipkeital

A házipatikában ma a csipkeitalról írok. A csipkebogyókat ha egészben vásároltad meg törd össze, majd a csipkedarabokat áztasd be legalább 8-10 órára hideg vízbe, a legjobb ha éjszakára áztatod be és reggel vagy a délelőtt folyamán fogyasztod el a csipkeitalodat. Egy bögrébe legalább 1 púpozott teáskanálnyi csipkehúst tegyél. Reggel szűrd le, ízesítsd mézzel és citrommal és idd meg. Nagyon finom, frissítő ital készíthető el így.

Miért jó ez a csipkeital?
A csipkebogyónak magas a C-vitamin tartalma, és ha hideg vízben áztatod a csipkehúst akkor ez meg is marad benne. Ha csak az íze miatt választod ezt az italt, ihatod melegen is, ez esetben nem kell egy egész éjszakát várnod, csak forralj vizet és öntsd rá a csipkehúsra, hagyd állni 10 percig, ízesítsd meg és már ihatod is. Természetes C-vitamin forrás és erősíti az immunrendszert. Ha magnéziumra van szükséged ez az ital tökéletes lesz számodra, mert a csipkebogyótea jól felszívódó karbonsavas só formájában tartalmazza a magnéziumot. Vese- és hólyagbántalmakra is kiváló gyógyír és a náthás időszakban elengedhetetlen vitaminforrás. Gyenge vizelethajtó hatása is van. Mindezek mellett még nagyon finom is, élvezeti teaként ugyanúgy fogyasztható, mint gyógyteaként. Gyógynövény- és gyümölcstea keverékekbe is beleteszik, hogy ízt és színt adjon hozzájuk. 

Rosa canina, gyepürózsa, vadrózsa, akiből a csipkebogyó lesz
fotó: Banga Szilvia


Friss csipkebogyók
forrás: www. apronsdelight.blogspot.com


Az alábbi képeken láthatod, hogy teaként milyen formában találkozhatsz a csipkebogyóval, egészben, darabolva vagy egészen apróra törve.


Szárított egész csipkebogyók, Cynobasti fructus
forrás: www.bozo.coop


forrás: www.save-on-crafts.com

Darabolt csipkebogyó
forrás: www.thelightcellar.ca


Őrölt csipkebogyó 
fotó: Banga Szilvia


Csipketea, csipkeital
forrás: www.bozo.coop

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése