A
házipatikában ma a csipkeitalról írok. A csipkebogyókat ha
egészben vásároltad meg törd össze, majd a csipkedarabokat
áztasd be legalább 8-10 órára hideg vízbe, a legjobb ha
éjszakára áztatod be és reggel vagy a délelőtt folyamán
fogyasztod el a csipkeitalodat. Egy bögrébe legalább 1 púpozott
teáskanálnyi csipkehúst tegyél. Reggel szűrd le, ízesítsd
mézzel és citrommal és idd meg. Nagyon finom, frissítő ital
készíthető el így.
Miért
jó ez a csipkeital?
A
csipkebogyónak magas a C-vitamin tartalma, és ha hideg vízben
áztatod a csipkehúst akkor ez meg is marad benne. Ha csak az íze
miatt választod ezt az italt, ihatod melegen is, ez esetben nem kell
egy egész éjszakát várnod, csak forralj vizet és öntsd rá a
csipkehúsra, hagyd állni 10 percig, ízesítsd meg és már ihatod
is. Természetes C-vitamin forrás és erősíti az immunrendszert. Ha
magnéziumra van szükséged ez az ital tökéletes lesz számodra,
mert a csipkebogyótea jól felszívódó karbonsavas só formájában
tartalmazza a magnéziumot. Vese- és hólyagbántalmakra is kiváló gyógyír és a náthás időszakban elengedhetetlen vitaminforrás. Gyenge vizelethajtó hatása is van. Mindezek
mellett még nagyon finom is, élvezeti teaként ugyanúgy
fogyasztható, mint gyógyteaként. Gyógynövény- és gyümölcstea keverékekbe is beleteszik, hogy ízt és színt adjon hozzájuk.
Rosa
canina, gyepürózsa, vadrózsa, akiből a csipkebogyó lesz
fotó:
Banga Szilvia
Friss
csipkebogyók
forrás:
www. apronsdelight.blogspot.com
Az
alábbi képeken láthatod, hogy teaként milyen formában
találkozhatsz a csipkebogyóval, egészben, darabolva vagy egészen
apróra törve.
Szárított egész csipkebogyók, Cynobasti fructus
forrás: www.bozo.coop
forrás: www.save-on-crafts.com
Darabolt csipkebogyó
forrás: www.thelightcellar.ca
Csipketea, csipkeital
forrás: www.bozo.coop
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése