2014. március 25., kedd

Gőzölés

Gőzölni többféle célból és többféle gyógynövénnyel lehet. A klasszikus, mindenki által ismert kamillás gőzölés mellett ebben a bejegyzésben további hasznos házi recepteket találsz. A gőzöléshez egy lábosra, szálas teafűként kapható, szárított növényekre vagy jó minőségű illóolajokra és egy törülközőre lesz szükséged. 

Mire jó a gőzölés?
Felső légúti betegségeknél, arcápolásnál nagyon hasznos segítség.

Kamilla 
Matricariae Flos néven kerül forgalomba a szárított kamillavirág, ebből lesz szükséged 1 púpozott evőkanálnyi mennyiségre. A virágokat 1 liter vízben tedd fel főzni, ha felforrt vedd le a tűzről, egy kicsit még hagyd állni, hogy ne legyen tűzforró, amikor fölé hajolsz. Törülköző alatt gőzölj 10-15 percig. Ha náthás vagy naponta kétszer gőzölj, ha bőrápolóként szeretnéd használni a kamilla gyógyító hatásait, akkor hetente egyszer jót tesz az arcbőrödnek egy kis gőzölés. Eldugult orr esetén 2-3 csepp menta vagy eukaliptusz olajat is tehetsz a főzetbe. Arra ügyelj, hogy ezeket az illóolajokat gyerekek esetében ne használd. A kamilla főzet lehet az alapja mindenfajta gőzölésnek, mert jól kiegészíthető más illóolajokkal. A kamilla kiváló gyulladáscsökkentő, fertőtlenítő hatású.

Kamilla
forrás:www.meliofoods.com

Szárított kamillavirág
forrás: www.aliexpress.com

Bodzavirág
A bodzavirág szárított virágait Sambuci Flos néven találod meg a herbáriákban.
Fülfájás, rekedtség esetén jót tesz egy kis bodzavirág gőz. Elkészítése a kamillához hasonló. Torokfájás,rekedtség esetén nyitott szájjal hajoljunk a gőz fölé, ha a fülünk fáj, a fülünket fordítsuk oda. 

Teafa
Melaleuca alternifolia
Nátha esetén 2 csepp teafa illóolajat is tehetsz a kamillafőzetbe.

Eukaliptusz
Eucalypthus globulus.
Fellazítja a váladékot az arcüregben, ha náthásak vagyunk. 2-3 csepp illóolaj elég 1 liter vízhez, vagy a kamilla főzetébe tegyél belőle. Eukaliptusz és fenyőolaj keverékek segít fellazítani a váladékot, a tüdődben, ha hörghurutod van. Az eukaliptusz fellazítja, a fenyő, mint köptető szer, felhozza.

Levendula
Levendulavirág  (Lavandulae Flos) és kamilla keverékéből készült főzethez cseppents 3-4 csepp szantálfaolajat. Ez a gőzölés gégegyulladás esetén gyógyító hatású.

Felhasznált irodalom: Maria Treben, Egészség Isten patikájából. Szabó György, Javasasszony unokája. 1001 otthoni gyógyír.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése