2014. március 16., vasárnap

Ki bújt elő?

Nézzünk körül a magvetéseinkben, a balkonládáinkban és a kertben. Vajon ki bújt már elő?Ha elvetetted az egynyári fűszer- és gyógynövényeket a kis palántanevelő cserepeidbe, akkor már szép kis növényeid fejlődtek azóta, még pár hét és ki is ültetheted őket a kertbe.

A föld alatti részeikkel áttelelő évelők egy része már szépen hajt, ezt az alábbi fotókon láthatod, most készítettem a képeket, a reggeli, kerti körsétámon.


A menta, a citromfű és a csalán 4-5 cm-es hajtásai







A csicsóka, a torma és a lestyán még egyáltalán nem bújt elő, majd április közepén merészkednek ki a föld alól. A föld felett áttelelő, örökzöld fűszer- és gyógynövényeim: rozmaring, levendula, petrezselyem, zeller, pasztinák, kakukkfüvek, zsályák, cickafark.


A rozmaringon már pár mm-es friss, szürkésen molyhos hajtások jelentek meg.



A levendula még alszik egy kicsit, én még a tavalyi másodvirágzás virágszárait sem vágtam le róla, egész télen így nézett ki, mint ezen a fotón.



Friss petrezselyem és zeller egész télen volt.



Kakukkfű




A zsályákat most fogom megmetszeni, hogy szép tömött bokrok maradjanak.



A cickafark üde zöld lombja



És akik ősszel elszórták a magvaikat (körömvirág, kapor, muskotály zsálya) még egyáltalán nem bújtak elő, kivéve a vérehulló fecskefüvet, de ő már ősszel kicsírázott.



Akik a szobában teleltek, a babért, a citrusokat és az Aloe vera-t még nem viszem ki a kertbe, a citrusok áprilistól a többiek pedig majd csak április második felétől örülhetnek majd a szabad levegőnek.
A te fűszerkerted most milyen?

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése