2014. március 2., vasárnap

Mit mi mellé? Ki szeret kit? 1. rész

A mai és a következő vasárnapi bejegyzésemben arról az érdekes tényről írok, hogy nem mindegy mit mi mellé ültetünk. Ugyanis egyes növények serkentik vagy gátolják más fajok növekedését, fejlődését, vagy éppen megvédik egymást a kórokozóktól. Tápanyagokat is szolgáltathat egyik növény a másiknak. Ezt hivatalosan növénytársításnak nevezik és a biogazdálkodásokban nagy szerepet kap, előszeretettel alkalmazzák. Ennek alapján megtervezheted, hogy majd a fűszer- és gyógynövénypalántáidat hová ültesd ki a kertedbe.

A levéltetveket elűző növények
Rozmaring
Büdöske  - Tagetes fajok, egynyári dísznövény, de a fűszerkertben is szépen mutat sárga és narancsszínű virágaival
Levendula fajok
Fodormenta, nemcsak a levéltetvek, hanem a hangyák is kellemetlennek találják a borsmenta jelenlétét
Hagymafélék, a levéltetvek mellett a meztelencsigákat is távol tartja, így például a földiepreid közé ültess egy-két tő hagymát, fokhagymát. A petrezselyem, és a hagymafélék viszont nem kedvelik egymást.
Édeskömény

Egymást kedvelő növények
A paradicsomot és a bazsalikomot a kertben is egy helyre ültetheted, nemcsak a konyhában szeretik egymást. De a bazsalikom jó hatással van még a paprikára is. 
A bazsalikomok közé szórj néhány kamilla magot. A kamilla a bazsalikomnak segít a fejlődésben. Egy kis ágyás a kertedben vagy egy nagyobb ültetőedény a teraszodon paradicsommal, bazsalikommal és kamillával beültetve azt hiszem szép látványt nyújt. A kamilla fokozza az illóolaj-termelést, így illatosabb, intenzívebb ízű lesz tőle a bazsalikom.


Bazsalikomok paradicsommal


forrás: www.elizabethlamontdesigns.com

Az édeskömény és a kapor jó hatással vannak egymásra. Ha szereted a hétpettyes katicabogarat, ültess sok édesköményt, mert vonzza őket és a katicák pedig előszeretettel pusztítják a levéltetveket. A répa és a paradicsom viszont nem bírja a kaprot.

Az izsóp nélkülözhetetlen, mert vonzza a méheket és a lepkéket is. A csalán a lepkéket vonzza. Így ha lepkebarát kertet szeretnél erről a két növényről ne feledkezz meg. A csalánod már remélhetőleg hajt is az ágyásaidban. 

forrás: www.nantahala-farm.com


A borágó, a tárkony és a lestyán szinte minden növényre jó hatással van. A lestyánt csak a rebarbara nem kedveli, így ők kerüljenek külön ágyásba. 

Jó kis összefoglaló táblázatokat találsz a neten, ha a növénytársításra keresel rá. Én a következő heti írásomban, egy-egy nagyobb edény, vagy egy kisebb ágyás beültetését írom majd le, ahogy itt a bazsalikom, paradicsom, kamilla példáján azt bemutattam. 

Jó kertészkedést!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése