2014. március 9., vasárnap

Mit mi mellé? Kis szeret kit? 2. rész

Folytassuk az ültetést, hogy mindig legyen egy csokorra való friss fűszernövényed.

Gyönyörű sorok
forrás: www.wunderground.com

Kakukkfüvet bárhová ültethetsz, persze napos, meleg helyet válassz neki, és inkább az ágyások szegélyére vagy a cserepek szélére való, párnásabb növekedése miatt. A molytetveket elűzi az illatával. 

A koriander és a spenót jóbarátok, a spenótsorokba elszórhatod a koriander magvakat. a koriandert kedvelik a hangyák, így ültess a közelükbe valamilyen hangyariasztó növényt is, például: fokhagyma, borsmenta. A koriander is elűzi a levéltetveket, sőt még a krumplibogarakat is. A korianderes spenót soraid mellett lehet a korianderes burgonya sor. Egy-egy tő fokhagymával, borsmentával. A borsmenta szeret terpeszkedni, a sorok végére ültesd és évelő, így nem kell minden évben újravetned.

A kamillás-bazsalikomos paradicsom edényeid mellett készíthetsz egy sárgarépás-metélőhagymás paradicsomkertet is. A sárgarépa zöldjét fűszernövényként is használhatod, a metélőhagyma pedig egész nyáron ellát téged, ízletes friss zölddel.


Szép vegyes ültetésű ágyak
forrás: www.parksideproduce.wordpress.com

forrás: www.flowerpower.com.au


Egy igazi fűszeres ablakba ültesd a következőket: egy-egy tő borsmenta, fodormenta, bazsalikom, majoránna, oregánó és cickafark. Azt hiszem így tényleg illatos erkélyed vagy konyhaablakod lesz. Minden reggeli öntözéskor élvezheted az illatok áradatát. Ebben az összeültetésben, a menták mindenkire jó hatással lesznek, az oregánó pedig a bazsalikomnak fog segíteni a fejlődésben. A cickafark növeli az illóolajok mennyiségét ezekben a növényekben, így hatásuk, illatuk és ízük jobb lesz.

Egy kis mediterrán hangulatú zugot hozhatsz létre, ha zsályákat és rozmaringot ültetsz össze, ide ne tegyél bazsalikomot, mert a rozmaring nincs rá jó hatással, viszont babot és répát ültethetsz ebbe az edénybe, mert ők szeretik a rozmaringot. Középre ültesd a babot, kúp alakban elhelyezett karókra futattva, aztán vedd körbe rozmaringgal és zsályákkal, az edény vagy ágyás szélére pedig jöhet egy kis répa, ha nagyobb helyed van, akkor egy-egy tő káposztát is ültess.

Az első részt ide kattintva is elolvashatod.

Jó kertészkedést!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése