2014. március 27., csütörtök

Ziliz teázás

Az orvosi ziliz, ismertebb nevén fehér mályva, a mályvafélék (Malvaceae) családjába tartozó gyógynövény. Talán a mályvatea a legismertebb felhasználása. Tudományos elnevezése: Althaea officinalis. Gyógynövényként a gyökerét és a levelét hasznosítjuk, a levéldrog neve: Malvae folium, a gyökérdrog neve: Malvae radix. A gyökérben több a hatóanyag. Nyáron virágzik, a friss virágait is felhasználhatod teakeverékekhez. A fehér mályva Magyarországon is őshonos faj, vadon többnyire nedves réteken él. Ha fűszerkertedbe ültetsz egy-két tő zilizt, gondoskodj a rendszeres vízellátásáról. Dísznövényként is nevelheted.

Már az óegyiptomi papirusz-tekercseken megemlítik, mint köhögés csillapító szert. A légutak gyulladása, gyomornyálkahártya-gyulladás, és vastagbélhurut esetén kiváló gyógyír. Száraz köhögés esetén nagyon jó hatású 1-1 bögre mályvatea. Köhögéscsillapító szirupokba is beleteszik a ziliz kivonatát. Hatóanyagi csökkentik a nyálkahártya irritációját, mert védőréteggel látja el azt. Torokgyulladás esetén a teával gargarizálhatsz is. Jól társítható az izlandi zuzmóval, melynek hatása a zilizéhez hasonló. Hasmenés után is jó hatású 1-1 bögre mályvatea, mert regenerálja a bélnyálkahártyát. Felfázáskor csökkenti a fájdalmas vizelést.

Befolyásolhatja a vele egy időben szedett gyógyszerek felszívódását, erre figyelj, amikor ziliz teázol.

Gyűjtése:
-könnyen felismerhető, mert az egész növény szürkés színű, molyhos
-virágai halvány rózsaszínűek, majdnem fehérek
-a gyökereket szeptembertől áprilisig gyűjtsd
-a gyökerét feldarabolva, és szárítva használjuk, a levelét szárítva
-3-5 kg friss gyökérből 1 kg száraz drog lesz

A tea elkészítése:
A gyökérdarabokat vagy a morzsolt leveleket hideg vízben kell kiáztatni (melegtől keményítő lesz belőle). 1-2 teáskanál teafüvet tegyél 1 bögre vízbe, több órán át hagyd ázni, majd szűrd le és langyosítsd fel. Áztatás közben kevergetni kell.

forrás: www.lmo.wikipedia.org

forrás: www.enfo.agt.bme.hu

forrás: www.myrobalanclinic.wordpress.com

Szárított gyökér
forrás: www.curlynikki.com

forrás: www.physicalgraffitea.com

Szárított levél
forrás: www.healthfoodmartinc.com

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése