2014. április 20., vasárnap

Dézsás gyógynövényeink: az Aloe vera-ról

Az Aloe vera az Xanthorrhoeaceae családba tartozó pozsgás növény. Régebbi elnevezése Aloe barbadensis, hivatalos magyar neve: orvosi aloé. Gyógyászati felhasználása széleskörű. Önmagában "nyersen" is használható, de számos gyógytermék összetevője is. Érdemes otthon 1-2 cserép Aloe vera-t tartanod, mert sok esetben remek gyógyír és a növény minden összetevője megtalálható benne, nemcsak 1-2 kivonat.

forrás: www.flowersofindia.net

Hogyan gondozd a cserepes aloédat?
Félárnyékos, világos helyen tartsd, a tűző naptól levelei barnás árnyalatúak lesznek. Az aloé jól tartható szobában is, de ha van rá lehetőséged nyáron tartsd a szabadban. A nyári nagy kánikulában akár naponta is megöntözheted. Az öntözéseket mindig reggelre időzítsd. Ha gyógynövényként felhasználod a leveleit, akkor ne a legfiatalabb leveleket vágd le. 
Tavasztól őszig 2-3 hetente tápoldatozhatod is, pozsgás növényekhez, kaktuszokhoz való tápoldattal. 

Hogyan használd gyógyításra?
Vágd le egy nagyobb levél végéből a szükséges hosszúságú darabot és tedd le egy tiszta papírzsebkendőre, 5-10 percre, hogy a sárga színű nedv a levél bőrszövetéből eltávozzon.  A sárga sejtnedv aloint tartalmaz, amit nem használhatunk fel gyógyító célokra. Hányást, görcsöket okozhat. Mosd le és hámozd meg óvatosan a levéldarabot, ne maradjon rajta zöld rész. Az aloé zselét ezután már felhasználhatod. Horzsolt sebekre, égési sérülésekre, herpeszre, csak úgy bőrápolásként, napégette bőrödre, felfázáskor a hüvelybe helyezve. Ügyelj rá, hogy nyílt sebek kezelésére nem alkalmazhatod. A tiszta aloé zselét meg is eheted.
A zselé, vizet és benne oldott rengeteg hasznos anyagot tartalmaz: vitaminokat (A, B, C, E), ásványi anyagokat (K, Na, Fe, Cl, Mn, Mg, Cu, Cr, Zn), enzimeket, aminosavakat, lignint, szaponinokat, izobarbaloint, barbaloin-glikozidot, aloesavat, fahéjsavat stb...

További képek egy korábbi herbafotó bejegyzésben.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése