2014. május 18., vasárnap

Palánta körkép a kertben

Nálad mi újság a fűszerkertben? 
A február végén elvetett paradicsom magvak már itt tartanak.


Ha még nem ültetted ki a palántáidat, akkor itt az idő, hogy ezt megtedd a kertedben vagy az erkélyeden. 

Az ültetés igen egyszerű, a szépen begyökeresedett növényeket egy határozott mozdulattal ki lehet húzni a cserépből földlabdával együtt. Ültetőkanállal készíts neki helyet a földben, tedd bele a kis földlabdás palántát, majd takard földdel a töve körül és öntözd be jól. Ha edénybe ülteted (nagyobb cserép vagy erkélyláda) akkor töltsd meg egy részt földdel az edényeket, tedd bele a palántát és szórj köré és rá is egy kis földet. A balkonládákba használj speciális földkeveréket, amit zöldségekhez vagy fűszernövényekhez árusítanak. Ennek olyan a tápanyag összetétele, ami ezeknek a növényeknek kedvez. Búzafűhöz való földkeverék nálunk is kapható, érett marhatrágya van benne, ami a zöldségeknek és a fűszereknek is tökéletes tápanyagforrás. 

Karóra vagy támasztékra a fűszer- és gyógynövények közül nincs szüksége egyiknek sem, de ha paradicsomokat és paprikákat is nevelsz, melléjük tegyél egy-egy karót és kötözd hozzá (de ne túl szorosan) a növényeket. 

A helyben vetett kis zöldségek most így néznek ki: szépen sorakoznak, de most még kisebb csoportokba is szétültethetőek, ahol szükséges ott pedig egyelni kell őket. Az egyelés azt jelenti, hogy ahol túl sűrűn nőttek, onnan ki kell szedni pár magoncot, hogy a többi szépen tudjon majd fejlődni, és legyen elegendő helyük. 

Céklasor

 Saláta palánta

Sárgarépa magoncok

Petrezselyem

Az áttelelt petrezselyem pedig lassan virágba borul


A paprika és a zeller is előnevelt volt, most már a kertben várják az éltető napsütést.

Fiatal paprika

Végül egy kép a szépen fejlődő mentáról
fotók: Banga Szilvia

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése