2014. május 1., csütörtök

Pásztortáska


A pásztortáskát a gyomnövények között tartják számon, azonban számos gyógyhatása ismert. A keresztesvirágúak családjába tartozó, lágyszárú, tőlevélrózsás egy- vagy kétéves növény. Apró fehér virágairól és jellegzetes becőke terméseiről biztosan felismered. Virágzata megnyúlt fürt, kora tavasztól egészen késő őszig virágzik. A magvai még az ősszel kicsíráznak, majd kora tavasszal indulnak gyors fejlődésnek. Hazánkban is honos, szinte mindenütt megtalálható, a gyomtársulásokban. 


fotók: Banga Szilvia

forrás: www.lawn-craft.co.uk

forrás: www.bgflora.net


Tudományos elnevezése: Capsella bursa-pastoris. Gyógynövényként az egész föld feletti részét gyűjtik, a drog neve, Capsellae bursae pastoris herba vagy Bursae pastoris herba. Népi elnevezései: gezemice, istentáskája, paperszénye, véráztatófű, élek-halok. Teljes virágzáskor gyűjtsd.

forrás: www.visoflora.com

Hatóanyagai
K-vitamint tartalmaz, véralvadásgátló gyógyszerekkel  együtt ne használd. Sok káliumot tartalmaz. Flavonoid tartalma miatt antioxidáns hatása is van. Növényi savak és bázisok, ismeretlen szerkezetű polipeptidek. 

forrás: www.cook13.com

Gyógyhatásai

Ha vérzik az orrod a porrá összetört növényt szippantsd be, hatásos vérzéscsillapító. Összehúzza a vérereket. Ugyanez a tulajdonsága használható fel szülés után, vagy teája a túlzott mennyiségű, erős menstruációs vérzésre is jó gyógyír. Teakeverékként is fogyaszthatod cickafarkfűvel, palástfűvel együtt. Naponta 2-3 csésze teát fogyaszthatsz el belőle. viszont várandós vagy vagy vesekőre hajlamos, akkor ne igyál pásztortáska teát vagy ne szedj belőle készült gyógytermékeket. Magas az oxalát tartalma, ezért elősegíti a vesekövek képződését. Vérző, felszíni bőrsérülések kezelésére is alkalmas. Ha aranyered van vehetsz pásztortáska ülőfürdőt is, amellett hogy teaként fogyasztod. Fertőtlenítő, gyulladáscsökkentő hatása is van.

forrás: www.medicinescomplete.com

forrás: www.herbalextractsplus.com

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése