2014. május 27., kedd

Vashiány, vérszegénység megelőzésére

Ha a szervezetedben nincs elég vas, akkor a hemoglobin szintézis nem megfelelő. A hemoglobin az oxigén szállításában résztvevő fehérje. A vörösvérsejtekben található meg.

Bizonyos életkorokban és élethelyzetekben több vasra van szükségünk. Több vasra van szükségük a növésben lévő gyermekeknek, a várandós- és szoptatós kismamáknak, nőknek a menstruációjuk alatt, az intenzíven sportoló vagy nehéz fizikai munkát végző embereknek, nagyobb mértékű vérveszteség után. A szervezeted vashiányát különféle vaskészítményekkel és magas vastartalmú élelmiszerekkel pótolhatod. A vaskészítmények kapszulák, tabletták vagy szirupok formájában kaphatóak. A klasszikus gyógyászatban és az alternatív medicinában is megtalálhatóak ezek a szerek.

fotó: Banga Szilvia

Ha a vasbeviteled elegendő, akkor még arra is oda kell figyelned, hogy a felszívódása is megfelelő legyen. Ezt például C-vitamin szedésével is elősegítheted. Emellett elegendő folsavra is szükség van, hogy a táplálékból a vas mobilizálható legyen. 

Na de mit tehetsz, ha nem szeretnél szintetikus anyagokat bevinni a szervezetedbe. Ebben a cikkben erre találsz segítségként egy menüt. A súlyosabb vashiányban szenvedőknek persze ez már nem elég, mindez csak a vérszegénység kialakulásának a megelőzéséhez lehet elegendő.

Reggelire fogyassz zabkását, ha lehet aszalt szilvával, barackkal, jujubával és sok mogyoróval, ezek mindegyikének magasabb a vastartalma. 

aszalt mézes jujuba
fotó: Banga Szilvia

Ebédre jöhet egy kis mákos tészta (a máknak a kalcium tartalma is jelentős) vagy ha húsfogyasztó vagy akkor valamilyen májból készült étel. Sok vasat tartalmaz még a spenót, a sóska, a mángold, a brokkoli és a brokkoli csíra. Italként fogyassz gyakran fekete ribizli levet, vagy magát a gyümölcsöt. Süteményt pedig a magas vastartalmú pattogatott amarántból készíts, az amarántgolyó receptjét egy korábbi bejegyzésben megtalálod. 

forrás: www.addapinch.com

Az uzsonnára vagy vacsorára elfogyasztott kakaódba szórj tört kakaóbabot, ezt a reggeli kávédba is beleteheted. A kakaóbabnak is magas a vastartalma.
Napközben, ha megszomjazol igyál 1-2 csésze finom csalánteát. A csalán amellett, hogy tisztítja a szervezetedet, a vaskúrához is jól felhasználható.

fotó: Banga Szilvia

A webshopunk blogjában is olvashatsz a természetes vasat tartalmazó készítményeinkről.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése