2014. június 15., vasárnap

Hétpettyes barátunk

A kerthez, a növényeken kívül természetesen hozzátartoznak az állatvilág képviselői is. Az egyik bejegyzésben a házi méh és a poszméh már bemutatkozott. Ma a rovarvilág egy másik kedves, hasznos tagját szeretném bemutatni. A hasznosságot itt az alatt értem, hogy a fűszer- és gyógynövénykertünkben a segítségünkre van a nem hasznos (kártevő) rovarok elleni védekezésben.
Bejegyzésem a hétpettyes barátunkról szól, tudományosabb nevén a hétpettyes katicabogárról, még tudományosabban a Coccinella septempunctata-ról. A katicabogarak, az ízeltlábúakon (pókok, rákok, rovarok) belül a rovarok közé, azon belül pedig a bogarak rendjébe tartoznak.



A katicabogaraknak hazánkban 78 faja él. A 7 pettyes termetre nem túl apró, de azért az óriásbogarakhoz sem soroljuk. 50-80 mm-es hosszú teste domború, szép piros szárnyfedői vannak, melyen 7 db szabálytalan alakú, fekete petty található. Bárki számára könnyen beazonosítható bogár. Bárhol találkozhatsz vele, az erdőben, a mezőkön, a parkokban és a kertekben is jól érzi magát. Egész Európában elterjedt faj.


A katicabogár lárváinak kedvenc csemegéje a levéltetű, ezért soroljuk őket a hasznos rovarok közé. Ha a kertedben sok a katicabogár, akkor kevesebb levéltetű lesz, aki a növényeid nedveit szívogatja. A tetvek ellen az egyik legjobb természetes védekezési mód a katicabogarak betelepítése. Egy 7 pettyes lárva, a fejlődése során több száz levéltetvet pusztít el.
fotók: Banga Szilvia
Irodalom
Dr. Helgard Reichholf-Riehm. Rovarok. Természetkalauz sorozat.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése