2014. július 17., csütörtök

Az egynyári üröm

Újabban több cikkben is olvasni lehet egy "csodanövényről", amelynek rákellenes hatása hamar meghódította a világot. De vajon melyik is ez a növény? Az Artemisia nemzetség egyik faja, az egynyári üröm.

Az egynyári üröm, a fészkesvirágzatúak családjába tartozó, vadon növő gyógynövény. Őshazája Ázsiában (Kína és Vietnám) van, de nálunk is elterjedt vadvirág. Európa több országában, Észak- és Dél-Amerikában is meghonosodott. Tudományos elnevezése Artemisia annua, régebbi nevén Artemisia chamomilla. Angol elnevezése sweet wormwood. Kínában Qing Hao néven ismert.

Apró sárga vagy zöldes színű virágai fészkekbe tömörülnek, édes illatot árasztanak. Levelei osztottak, kékeszöld színűek. Elagázó szára fásodó, 2 méter magasra is megnő. A napsütötte helyeket és a jó vízelvezetésű talajt kedveli. Ha kedveled az illatos lombú, szép habitusú növényeket, akkor a fűszer- és gyógynövénykertedbe vagy a dísznövényeid közé ültethetsz egy-két bokorral ebből az ürömből is. 

forrás: www.kew.org

forrás: www.cnseed.org

forrás: www.gobotany.newenglandwild.org

Hatóanyaga az artemisinin, melyet a növény leveleiből vonnak ki. A Tradicionális Kínai Medicinában már régóta használt gyógynövény, leginkább a malária kezelésében használják. De az újabb kutatások (főként tüdőrák, emlőrák) szerint a rákos sejtek elpusztításában is szerepet játszik, így a daganatos betegségek kezelésében is bevethető. 
Daganatellenes hatását állatkísérletekben és sejttenyészetekben (emberi daganatsejtek) vizsgálták. Mellékhatásai nem ismertek. A növény kivonata cseppek és kapszula formájában kapható. Illóolaja antibakteriális hatású, kozmetikumokban és parfümökben is felhasználják. 

forrás: www.gobotany.newenglandwild.org

További ürömfajokról (az ismertebb fekete és fehér ürömről) egy korábbi bejegyzésben olvashatsz:

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése