A borsfélék (Piperaceae) családjába több olyan növény tartozik, melyet fűszerként és gyógynövényként használunk. A Piper nemzetség fajai közül a fekete bors (Piper nigrum) az egyik legismertebb fűszer. Őshazája a Malabár-part
Indiában. Már az ókori görögök is fűszerként és
fizetőeszközként használták. Ma már minden trópusi területen termesztik, ezt a kúszó növekedésű, évelő cserjét. Hajtásai 5-6 méter magasra is felkúsznak. Nagy a fényigénye, de a tűző napot csak a magas páratartalmú termőhelyeken viseli el. Virágai aprók, fehérek és
füzérvirágzatba tömörülnek. Kétlaki növény, így hím és
női virágú egyedei vannak.
forrás: www.botany.hawaii.edu
A termések zöldek, majd pirosak és
végül fekete színűre érnek be. Az éretlen, zöld terméseket
erjesztik, szárítják és fekete borsként forgalmazzák. A fekete
bors szemeken megtalálható a külső terméshéj. Ha termés
megérik, az érett borsszemekről (csonthéjas termés) lemorzsolják
a terméshéjat, és a terméshúst, a szürkésfehér magvakat pedig
megőrlik ez lesz az őrölt fehér bors. A zöld bors az éretlen
állapotban szüretelt bors magja, kevésbé csípős, mint a fehér
bors. Zöld borsot konzervként is árusítják, ezt mártások
készítésére használhatjuk fel.
fotó: Banga Szilvia
forrás: www.danielgnomes.deviantart.com
Hatóanyagai: piperin, illóolaj
Gyógyhatásai: javítja az emésztést.
Serkenti a nyál- és gyomornedv termelését. Görcsoldó hatása
van. A fejfájást és a reumás panaszokat is enyhítheti. Ha
bedörzsölőszerekben használjuk frissítő, élénkítő hatása.
Egyéb, fűszerként használt borsok
A Piper nemzetségből, a fekete bors
rokonai
Hosszú bors – Piper longum: Ázsia
déli részén termesztik. Az éretlenül leszedett terméseket
szárítják meg. A fekete borsnál édesebb ízű fűszer, az ázsiai
konyhában.
forrás: www.tjskl.org.cn
Bételbors – Piper betle syn. Chavica
betle: a leveleket fogyasztják élvezeti célból, mésszel és az
Areca catechu nevű pálma termésével (arekadió) együtt, ez a
bételfalat.
Kubebabors – Piper cubeba: aromája
a szegfűborsra hasonlít. Az ázsiai konyhában használják
fűszerként.
forrás: www.celtnet.org.uk
Más nemzetségekből, a fekete borssal
nem rokon fajok
Kubebabors – Litsea cubeba
(Lauraceae): szintén kubebabors néven ismert a Litsea nevű
növény. Illóolaját árusítják, az aromaterápiában hasznos,
citrusos illatú olaj. Aromalámpásodba akkor párologtasd, ha rosszkedvű vagy ideges a hangulatod. Elűzi a nyugtalanságot is.
forrás: www.cnseed.org
Szegfűbors vagy jamaikaibors –
Pimenta dioica (Myrtaceae): sütemények aromás fűszere. Egy
trópusi örökzöld fa termése.
Rózsabors vagy perui bors – Shinus
molle (Anacardiaceae): egy Dél-Amerikában honos trópusi fa
termése, a borshoz hasonló csípős ízű fűszer. Csokoládék fűszerezésére is előszeretettel használják, pikáns
ízkombinációk érhetőek el vele. Csonthéjas termései
gömbölyűek, teljesen a bors éretlen, piros terméseire hasonlít.
fotó: Banga Szilvia
Borsikafű, csombor – Satureja
hortensis (Lamiaceae): a magyar konyhában is régóta használt
fűszer, a bors helyettesítésére. A herba (virágzó hajtás)
frissen és szárítva is használható a konyhában. Gyógyhatásai
miatt teaként is fogyaszthatod.
Japánbors vagy szecsuáni bors –
Zanthoxylum piperitum (Rutaceae): lombhullató cserje, Kelet-Ázsiában
dísznövényként is ültetik. Kínai és japán fűszerkeverékek
alkotója. Dézsás növényként nálunk is tartható növény, akár
kis bonsai fát is nevelhetsz belőle.
forrás: www.laurent.renault.edb.free.fr
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése