2014. augusztus 14., csütörtök

Jól ismered-e a borsokat?

A borsfélék (Piperaceae) családjába több olyan növény tartozik, melyet fűszerként és gyógynövényként használunk. A Piper nemzetség fajai közül a fekete bors (Piper nigrum) az egyik legismertebb fűszer. Őshazája a Malabár-part Indiában. Már az ókori görögök is fűszerként és fizetőeszközként használták. Ma már minden trópusi területen termesztik, ezt a kúszó növekedésű, évelő cserjét. Hajtásai 5-6 méter magasra is felkúsznak. Nagy a fényigénye, de a tűző napot csak a magas páratartalmú termőhelyeken viseli el. Virágai aprók, fehérek és füzérvirágzatba tömörülnek. Kétlaki növény, így hím és női virágú egyedei vannak. 

forrás: www.botany.hawaii.edu

A termések zöldek, majd pirosak és végül fekete színűre érnek be. Az éretlen, zöld terméseket erjesztik, szárítják és fekete borsként forgalmazzák. A fekete bors szemeken megtalálható a külső terméshéj. Ha termés megérik, az érett borsszemekről (csonthéjas termés) lemorzsolják a terméshéjat, és a terméshúst, a szürkésfehér magvakat pedig megőrlik ez lesz az őrölt fehér bors. A zöld bors az éretlen állapotban szüretelt bors magja, kevésbé csípős, mint a fehér bors. Zöld borsot konzervként is árusítják, ezt mártások készítésére használhatjuk fel.

fotó: Banga Szilvia

forrás: www.danielgnomes.deviantart.com

Hatóanyagai: piperin, illóolaj
Gyógyhatásai: javítja az emésztést. Serkenti a nyál- és gyomornedv termelését. Görcsoldó hatása van. A fejfájást és a reumás panaszokat is enyhítheti. Ha bedörzsölőszerekben használjuk frissítő, élénkítő hatása.

Egyéb, fűszerként használt borsok
A Piper nemzetségből, a fekete bors rokonai
Hosszú bors – Piper longum: Ázsia déli részén termesztik. Az éretlenül leszedett terméseket szárítják meg. A fekete borsnál édesebb ízű fűszer, az ázsiai konyhában.

forrás: www.tjskl.org.cn

Bételbors – Piper betle syn. Chavica betle: a leveleket fogyasztják élvezeti célból, mésszel és az Areca catechu nevű pálma termésével (arekadió) együtt, ez a bételfalat.

Kubebabors – Piper cubeba: aromája a szegfűborsra hasonlít. Az ázsiai konyhában használják fűszerként.

forrás: www.celtnet.org.uk

Más nemzetségekből, a fekete borssal nem rokon fajok
Kubebabors Litsea cubeba (Lauraceae): szintén kubebabors néven ismert a Litsea nevű növény. Illóolaját árusítják, az aromaterápiában hasznos, citrusos illatú olaj. Aromalámpásodba akkor párologtasd, ha rosszkedvű vagy ideges a hangulatod. Elűzi a nyugtalanságot is. 

forrás: www.cnseed.org

Szegfűbors vagy jamaikaibors – Pimenta dioica (Myrtaceae): sütemények aromás fűszere. Egy trópusi örökzöld fa termése.

Rózsabors vagy perui bors – Shinus molle (Anacardiaceae): egy Dél-Amerikában honos trópusi fa termése, a borshoz hasonló csípős ízű fűszer. Csokoládék fűszerezésére is előszeretettel használják, pikáns ízkombinációk érhetőek el vele. Csonthéjas termései gömbölyűek, teljesen a bors éretlen, piros terméseire hasonlít.

fotó: Banga Szilvia

Borsikafű, csombor – Satureja hortensis (Lamiaceae): a magyar konyhában is régóta használt fűszer, a bors helyettesítésére. A herba (virágzó hajtás) frissen és szárítva is használható a konyhában. Gyógyhatásai miatt teaként is fogyaszthatod.

Japánbors vagy szecsuáni bors – Zanthoxylum piperitum (Rutaceae): lombhullató cserje, Kelet-Ázsiában dísznövényként is ültetik. Kínai és japán fűszerkeverékek alkotója. Dézsás növényként nálunk is tartható növény, akár kis bonsai fát is nevelhetsz belőle.

forrás: www.laurent.renault.edb.free.fr

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése