2014. február 16., vasárnap

Magvetés

Ha beszerezted a magvakat jöhet az ültetés. Magvetéshez az általános virágföld tökéletesen megfelelő, vagy vásárolhatsz speciálisan palántaneveléshez való földkeveréket. Ha a magvetésed célja a palántanevelés és majd a kertedbe szeretnéd kiültetni a növényeket, akkor ültetőedénynek a kisebb cserepeket válaszd, a 8,5 cm-12 cm-es átmérőjűeket. Ha túl kicsi cserepeket választasz, azokban hamarabb kiszárad a föld, ami a kis csíranövények halálához vezethet, ha elfelejted az öntözést. A csírázás folyamatában az egyik legfontosabb tényező, az állandó vízellátás, ami azt jelenti, hogy a földet folyamatosan nedvesen kell tartanod. Ha napsütéses az idő, vagy a fűtőtest feletti ablakpárkányon tartod a cserepeket, akkor naponta ellenőrizd a vízellátásukat. Öntözhetsz közvetlenül a vízcsapból vett vízzel, de hagyd egy kicsit szoba-hőmérsékletűre felmelegedni.
Vetheted a magvakat egyből abba a szép díszcserépbe is, amiben majd neveled a fűszer- és gyógynövényeidet, a konyhában vagy a balkonon. A balkonládákat is hozd be, mert kint még nem elég meleg az idő, ahhoz hogy a csírázás meginduljon. 

forrás: www.remodelista.com

A magvetés folyamata
Tölts meg a cserepeket földdel, kicsit több mint a feléig, nyomkodd le és szórd rá a magvakat, de ne túl sűrűn. Végül takard be őket földdel. A takarás vastagsága a fél cm-től 1 cm-ig megfelelő, de a magvak csomagolásán ezt általában feltüntetik. A nagyon apró magvakra elég, ha csak egy kis földet szórsz, hogy ne száradjanak ki, a túl vastag takarás azt eredményezheti, hogy a kis levélkezdemények nem tudnak majd kibújni. A megvetéseket felülről öntözd meg, hogy a föld szépen körülölelje a magvakat. Később alulról is öntözheted őket, a tálkájukban.  A cserepeket, ládákat tedd meleg, világos helyre. Már az első nap elindul a magvak ébredése, de neked még türelmesen várnod kell, hogy a csírázás folyamata számodra is láthatóvá váljon.


forrás: www.achica.com

Jó kertészkedést!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése