2014. február 15., szombat

A mandulalisztről

Napjainkban a gluténra érzékeny emberek már egyre több terméket találnak az üzletek polcain, melyekkel a klasszikus gabonákból készült élelmiszerekben található lisztet helyettesíthetik. De nemcsak akkor érdemes a különféle lisztekkel kísérletezned a konyhádban, ha közéjük tartozol. Finom és változatos kenyerek, sütemények készíthetőek például gesztenyelisztből, szőlőmag őrleményből, amarántlisztből (a pattogatott amarántról az előző bejegyzésben olvashatsz), hajdinalisztből, csicserilisztből és nem utolsósorban mandulalisztből. Én még csak ez utóbbit próbáltam ki, egy nagyon finom tortához, így a többi alternatív liszt ízvilágáról még nem tudok beszámolni, de mások leírása alapján úgy vélem azok is finomak.

Hogyan is készül ez a liszt? 
A mandulaolaj készítésekor a mandulaszemekből kipréselik az olajat, a fennmaradó mandulapogácsából pedig őrléssel lisztet készítenek. Ennek a lisztnek szinte nincs zsírtartalma, állaga száraz, belőle tömörebb tészták készíthetőek. Kenyérsütésre is alkalmas. A másik típusú mandulalisztet hámozott mandulabélből készítik. Finomra őrlik a mandulaszemeket, ez zsírosabb típusú süteményekhez készítéséhez használható fel, a belőle készült tészta lágyabb. Ez utóbbi valójában darált mandula, de szerintem besorolhatjuk a lisztek közé, mert felhasználása történhet a lisztekhez hasonló módon is. Íze kissé édes, így inkább édességekbe, mint sós süteményekbe ajánlom. Ha kísérletező típus vagy kipróbálhatod a héjával együtt megőrölt mandulát is. Az édes mandula maghéja nem tartalmazza a keserű mandula ízét meghatározó amigdalin nevű anyagot.

A mandula E-vitaminban, B2-vitaminban, és telítetlen zsírsavakban gazdag táplálék. Foszfort, vasat, kalciumot, magnéziumot, cinket, és szelént tartalmaz. Magas a fehérje tartalma, viszont szénhidrát tartalma alacsony, így a fogyókúrás étrendednek hasznos összetevője lehet. Javítja az agyműködést, rosttartalma pedig segíti az emésztést. Fontos, hogy a mandulalisztet felbontás után tartsd hűtőben, ha nem etted meg egyszerre az egészet (mert ellenállhatatlan).

A szombati bejegyzéseim célja termékeink bemutatása. Nálunk mandulalisztből a naturbit 250 mg-os kiszerelésű zsírtalanított mandula lisztjét találod meg, de kérésedre már gyártók termékeit is be tudjuk szerezni.

A naturbit mandulaliszt jellemzői 100 grammban
energia: 1185 kJ / 282 kcl
szénhidrát: 7,2 %
fehérje: 36,4 %
zsír: 12 %

forrás: www.extracteurdejus.wordpress.com


forrás: www.fr.dreamstime.com

.
A bioboltok kínálatában találkozhatsz a földi mandula liszttel is, de ez a Cyperus esculentus nevű növényből készül, ne téveszd össze a mandulaliszttel. Segítségül egy kis nevezéktan, ha többet szeretnél tudni ezekről a növényekről. Ha a botanikai leírásaikra vagy kíváncsi, akkor leginkább a latin nevük alapján keress rájuk az interneten vagy a növénytani könyvekben.

Vadmandula – Prunus dulcis ssp. spontanea
-régebbi latin elnevezése: Prunus amygdalus, Amygdalus communis var. spontanea, Prunus dulcis

Édes mandula – Prunus dulcis var. sativa
-egyéb magyar elnevezései: mandula, közönséges mandula, étkezési mandula
-régebbi latin elnevezései: Prunus amygdalus var. sativa, Amygdalus communis var. Communis, Prunus communis, Amygdalus dulcis
-angol: almond, német: Mandel, francia: amande

Keserű mandula – Prunus dulcis var. amara
-régebbi latin elnevezései: Amygdalus amara, Amygdalus communis var. amara, Prunus amygdalus var. amara

Papírhéjú mandula – Prunus dulcis var. fragilis
-egyéb magyar elnevezése: törékeny mandula
-régebbi latin elnevezése: Prunus amygdalus var. Fragilis, Amygdalus fragilis

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése