2014. március 20., csütörtök

A sokszínű teacserje

Mai írásomban egy izgalmas növényt szeretnék bemutatni, ami lehet fehér, zöld, sárga, fekete (vagy vörös), oolong és Pu-erh. Ő a Theaceae (teafélék) családba tartozó Camellia sinensis és változatai, magyar nevén a teacserje. A legnagyobb mennyiségben a kínai (Camellia sinensis var. sinensis) és az asszám (Camellia sinensis var. assamica) változatokat termesztik.

Teaültetvények
forrás: www.en.wikipedia.org

forrás: www.eric-barry.com

Tudjuk, hogy a tea fogalma, bármely növény és növényi rész forrázatát magába foglalja, de én most a valódi, igazi teacserjéről írom le a gondolataimat. Belőle származik a fentebb említett összes tea. Abban különböznek, hogy máskor szüretelik a leveleket és máshogy dolgozzák fel, ezért korukban, ízükben, illatukban, hatóanyag tartalmukban, forrázatuk színében is mások. Minden egyes csészében ugyanaz a növény egy másik arcát mutatja.

A teacserje levelei
forrás: www.myjapanesegreentea.com

A teacserje virága
forrás: www.discoveringtea.com

Rengeteg cikket írtak már online és klasszikus nyomtatott módon is a teáról és a növényről amiből készül a frissítő forró vagy éppen jéghideg nedű. Az egyik oldal károsnak a másik oldal pedig rettentő egészségesnek véli a teák fogyasztását. A legegyszerűbb ha teázni kezdesz, kialakítod a saját kis teagyűjteményedet és megfigyeled melyik hogyan hat a lelki, szellemi és testi egészségedre. Mielőtt összeállítanád a gyűjteményedet, a legjobb ha mindent elfelejtesz, amit eddig olvastál a teáról és a saját tapasztalataid alapján ítélsz majd. Egy izgalmas felfedezése ez önmagadnak és a tea világának.

Kóstold végig a kínai, a japán, az indiai, a srí lankai és az afrikai, a szálas, és a filteres, a natúr, és az ízesített (jázminvirággal, vaníliával, bergamottal stb...), a fehér, a zöld, a fekete, a sárga, az oolong és a Pu-erh teákat. Az első, a második és a sokadik forrázataikat.

Fekete tea
forrás: www.energytimes.com

Zöld tea
forrás: www.energytimes.com

Fehér tea
forrás: www.energytimes.com

Oolong tea
forrás: www.energytimes.com

Sárga tea
forrás: www.chamateablog.wordpress.com

Pu-ehr teák
forrás: www.flyqpenquin.com

forrás: www.teafinelybrewed.com

Matcha tea
forrás: www.en.wikipedia.org

Kis teacserje cserépben is nevelhető, a kertészek már pár éve piacra dobták a cserepes teamagoncokat. Kis teáscsészékbe vagy más különleges edényekbe ültetve különleges dísze lehet otthonodnak. Félárnyékot, sok vizet és párás helyet kíván. Nyáron a kertedben is nevelheted a kis teacserjédet.

Cserepes teacserje
forrás: www.suttons.co.uk

A teacserje közeli rokonai a szépséges kaméliák, a Camellia japonica nemesített fajtái és az illatos virágú Camellia sasanqua. Mindkét faj dézsában nevelhető, gyönyörű dísznövény.

Jó teázgatást!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése