2014. március 23., vasárnap

Amit télen is szüretelhettünk

Van néhány fűszerként használható zöldségnövényünk, amit egész télen át szüretelhettünk a kertből. Ha neked még nem volt, akkor az idei vetési naptáradba tervezd be őket is, hogy a következő télen te is élvezhesd a zamataikat és gyógyhatásaikat, mert mindegyikük egyben gyógynövény is. Finom téli vitaminforrások.

Lássuk kik ők: mindannyian az ernyősvirágzatúak (Apiaceae) családjába tartozó növények, fűszerként a lombjukat fogyasztjuk. Közel 3000 faj tartozik ebben a rokonsági körbe, és legtöbbjük az északi féltekén honos. Leveleik többszörösen osztottak, szép habitusuk és üde zöld színük jól mutat az ágyásokban. A családra jellemző az illóolaj tartalom, a finom illatú éterikus olajok a gyökérben, a levelekben és a magvakban is megtalálhatóak, sokuk éppen ezért lett kedvelt fűszernövény. Néhány faj mérgező alkaloidokat is tartalmaz, őket nyilván nem fogyasztjuk el, és nem fűszerként váltak ismertté.

Petrezselyem, tudományos nevén Petroselium crispum régebbi nevén Petroselium hortense és testvére, a metélő petrezselyem, tudományosan Petroselium crispum cv.foliosum. A petrezselyem alapfaja vadon a Földközi-tenger partvidékén és a Kanári-szigeteken fordul elő. Gyökere, halványított levélnyele és levelei fogyaszthatóak. 

Gyógyhatásai: vizelethajtó hatású, magas a C-vitamin és az ásványi anyag tartalma. A levelek káliumot, vasat, A- és E-vitamint is tartalmaznak. Jó hatással van a női nemi hormonok termelődésére, vértisztító és serkenti a máj munkáját.

forrás: www.kerneliv.dk

forrás: www.tulsamastergardeners.org

Zeller levelek, Apium graveolens. A zeller ma már szinte az egész Földön meghonosodott növény és már az ókorban fogyasztották. Ugyanúgy, mint a petrezselyemnek a gyökerét, a halványított szárát és a leveleit is fogyaszthatjuk.

Gyógyhatásai: a zeller leveleiben sok flavonoid található, ami megvédi a sejtjeinket a szabad gyökök káros hatásaitól. A- és C-vitamint, folsavat, niacint és riboflavint tartalmaz.  A petrezselyemhez hasonlóan sok benne a kálium. 

forrás: www.adaptiveseeds.com

Pasztinák levelek, Pastinaca sativa. A pasztináknak leginkább a fehérrépára hasonlító gyökerét és magvait fogyasztjuk, de szép levelei is ízletesek.  A gyökere édesebb ízű, mint a petrezselyemé, levelei egészen más ízűek, nem jók a petrezselyem helyettesítésére, más ízvilágot hoznak a konyhákba, ami nem is baj, ezt leginkább főzelékként elkészítve tapasztalhatjuk. Először meg kell főzni vagy leforrázni a leveleket és a főzővizet leönteni, ezután használhatjuk fel a megfőtt / leforrázott leveleket. Gyógynövényként kicsit háttérbe szorult a felhasználása, pedig E-vitamin gazdag táplálék.

Gyógyhatásai:  a petrezselyemével megegyezőek, főként vízhajtó és vesetisztító.


fotók: Banga Szilvia


Sárgarépa levelek, Daucus carota ssp. sativus. Legközelebbi rokona a vadmurok (Daucus carota ssp. carota). Általában a gyökerét fogyasztjuk, az már kevésbé ismert, hogy a leveleit ugyanúgy felhasználhatjuk, mint a fentebb említett társaiét, fűszerként és zöld turmixokba keverve fogyaszthatjuk. Palacsintatésztában kisütve, igazi csemege válik belőle.

Gyógyhatásai: főként klorofilltartalmában rejlik méregtelenítő hatása.


fotók: Banga Szilvia

Végezetül megemlítem a lestyánt (Levisticum officinale), aki azért nem került bele ebbe a felsorolásba, mert ő a föld alatt telel át és csak április közepe táján merészkedik ki a szabad levegőre.

A zöld levelekből kiváló élő ital készíthető, a levelek turmixolásával. A zöld levelekből készített zöldségitalok, klorofill tartalmuk miatt lúgosító és méregtelenítő táplálékok. egy előző bejegyzésben már szó volt a tyúkhúr turmixról és nemrég bemutattuk a zöldbúzafűlé koktélt is. A jövő heti pénteki gasztronómiában pedig az ízletes petrezselyem krémleves receptjével találkozhattok.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése