2014. április 8., kedd

Orbáncfű olaj

Az orbáncfű olajat, nyáron készítik, amikor virágzik ez a csodaszép, nálunk is honos, sárga virágú növény. Ha orbáncfű gyűjtő útra indulsz kosarat vagy papírzacskót vigyél magaddal és egy éles kést vagy ollót. A virágzó hajtásokat vágd le, ebből készül majd az értékes gyógyír. Orbáncfű olaj készítéséhez a közönséges vagy más néven lyukaslevelű orbáncfű a megfelelő, tudományos nevén Hypericum perforatum. A perforatum, azaz lyukas elnevezés onnan ered, hogyha a nap felé tartod a leveleket és átnézel rajtuk, akkor egy jellegzetes mintázatot látsz, mintha tűvel át lenne szurkálva.

forrás: www.commoms.wikimedia.org

forrás: www.michaelvertolli.blogspot.com

forrás: www.wildcrafty.wordpress.com

Úgy is felismerheted, hogy a virágbimbókat összenyomva kiserken a növény mélybordó leve. További képeket egy előző herbafotó bejegyzésben is találsz.

Hogyan készítsd?
A növényeket elegendő 5-10 cm-es darabokra vágnod, nem kell kisebbre. Keress egy szép nagy befőttesüveget, önts bele olajat. 1 liter olívaolajba tegyél 300 gramm friss növényi részt. Ezután 3-4 hétig napon kell tartanod, hogy a hatóanyagok jól kioldódjanak belőle. Végül szűrd le és töltögesd bele kisebb, szép üvegekbe, jól zárd le őket és ajándékozz belőle a barátaidnak. A macerátumok körülbelül 1 évig őrzik meg a minőségüket. Írd rá az üvegre, hogy mikor és miből készítetted, esetleg a növény gyűjtésének a helyét, ha majd szeretnéd összehasonlítani a különböző termőhelyekről származó növények gyógyító hatásait. Az orbáncfű olaj szép vöröses színű lesz. A recept Varró Ildikótól származik, ő pedig Gyuri bácsitól tanulta, köszönjük szépen!

forrás:www. alittlecraftynest.typepad.com

forrás: www.hermionesgarden.blogspot.com

Mikor használhatod?
Égési sebeidre, napégés okozta bőrproblémákra, jó bőrfeszesítő, így narancsbőr ellen is kiváló, és szépen gyógyítja a hegesedő sebeket.

Mi is az az olajos kivonat?
Nem maga a növény tartalmaz olajat, mint például a levendula vagy a rozmaring illóolaj tartalma, amit kivonnak a növényből, hanem olajban való áztatással a növény értékes , zsírban oldódó hatóanyagait vonjuk ki. Az olajos kivonatokat más néven macerátumnak nevezzük. Alapolajként hidegen sajtolt olívaolajat használhatsz. A macerátumban az olívaolaj értékes sebgyógyító és gyulladáscsökkentő tulajdonságai is benne vannak. Macerátumot készíthetsz még Alove vera-ból, körömvirágból (Calendula officinalis), és árnikából (Arnica montana) is.

forrás: www.green400magazine.wordpress.com

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése