2014. május 15., csütörtök

Az édesburgonyáról

Az Ipomoea nemzetség a trópusi és a szubtrópusi területeket népesíti be. Egyik fajuk az édesburgonya vagy batáta fontos tápláléknövény. Ma már szinte az összes trópusi országban termesztik. Tudományos elnevezése Ipomoea batatas. Az Ipomoea fajok a Convolvulaceae (szulákfélék) családba tartoznak. Sok közöttük a kúszó növekedésű faj, az édesburgonya is ilyen, kúszó csavarodó hajtásai vannak és a szárcsomókon könnyen legyökeresedik. 

forrás: www.cookislands.bishopmuseum.org

Az édesburgonya, hazájában évelő növény, de egyévesként nevelik. Nálunk nem bírja a hideg teleket, dísznövényként is tartható. Táplálékként a gumóit fogyasztjuk. A gumók hajtáseredetű mellékgyökerekből fejlődnek. Egy növény átlagosan 10 gumót fejleszt. Magas a gumók keményítő tartalma, átlagban 27 %-os, nagyobb a kalóriatartalma, mint a burgonyának (Solanum tuberosum, Solanaceae). A  gumók általában narancssárga színűek, de ez fajtánként eltérő, létezik sárga és lila gumójú is. 

forrás: www.f-clubs.com

forrás: www.grubstreet.com

forrás: www.parade.condenast.com

Levelei változatos alakúak, nagyméretűek. Virágai is nagyok,  lilás fehérek, bíborszínűek vagy lilák. tölcsér alakúak. Néhány nemesített fajta azonban nem fejleszt virágot. Termései tojásdadok, de igen ritkán terem. 

forrás:www.nacozinhabrasil.com

Ha szereted az édes ízeket, akkor a batáta neked való zöldség. Változatosan elkészíthető, sütve, főzelékként, vagy éppen édesburgonya pürét is készíthetsz belőle. Íze nagyban hasonlít a sütőtökre. Magas kalóriatartalmú, tápláló étel. Babák és kisgyermekek is fogyaszthatják. 

forrás: www.paleo-regime.fr

Dugványokkal szaporítják, de ha elültetsz egy batáta gumót, akkor az is szépen kihajt. Egy cserépben, dísznövényként nevelt batátát az alábbi képen láthatsz.

forrás: www.indoor-plant-care.com

Dísznövényként termesztett fajtái a levelek színében is különböznek egymástól, lila, fehér-tarka és UV zöld színű változatai nagyon dekoratív kúszónövények. Érdemes ültetned belőlük egy-két tövet a kertedbe vagy az erkélyládáidba. Akár a fűszerkertedet is feldobhatják élénk, vidám színű leveleik. 

forrás: www.lwg.bayern.de

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése