2014. május 11., vasárnap

Pollengyűjtögetők a kertben

Írtunk már az apiterápiás termékekről, a pollenallergiáról, és mindkét cikkben említettük a virágport. Na de kik gyűjtik ezt össze, honnan, hogyan és kinek gyűjtik egyáltalán? A mai bejegyzésben a szorgos pollengyűjtögetőkről lesz szó. A gyógyászatban is felhasznált virágport a házi méh (Apis mellifera) gyűjti nekünk össze, de a növények beporzásában mellettük nagy jelentőséget kapnak a vadméhek és a poszméhek is. A kertedben leginkább a házi méhekkel és a földi poszméhekkel találkozhatsz. Ezek a kedves zümmögő rovarok a virágok nektárjaival és virágporral táplálkoznak.

forrás: www.theairquality.com

forrás: www.mailhos.info

Apis mellifera
A háziméh vagy nyugati mézelő méh a hártyásszárnyúak rendjébe tartozik, azon belül pedig a méhfélék családjába. Ahogy virágról virágra szállnak, a virágpor a hátsó lábaikon található tollszerű sörtéken tapad meg, illetve a mellükön, innen seprik bele a kosárkába (pollenzacskó). A seprű (merev sörték) a középső lábaikon található meg, a kosárka pedig a hátsó lábaikon. A virágport és a virágokból a nektárt, a dolgozók takarítják be.

forrás: www.terrain.net.nz

forrás: www.la.wikipedia.org

Bombus sp.
A poszméh fajok szintén a hártyásszárnyúak rendjének és a méhfélék családjának a tagjai. Hazánkban 34 fajuk él. Leggyakoribb fajok a Bombus terrestris (földi poszméh) és a Bombus lapidarius (kövi poszméh). A földi poszméh lett 2014-ben az év rovara. A poszméhek teste dúsan szőrözött, aminek a pollengyűjtögetésben is szerepe van. 

Bombus terrestris
fotó: Banga Szilvia

"A poszméhek jellemzője az igen fejlett gyűjtőkészülék is. A poszméhek úgynevezett lábbal gyűjtők, a gyűjtőkészülék a harmadik pár láb módosulásaival alakult ki. A lábszár külső felülete kiszélesedett, lapos, sima, kissé kivájt, oldalról azonban hosszú, merev szőrök veszik körbe ezt a területet. Ez a kosárka, ahová a pollent gyűjtik a viráglátogató poszméhek. A pollent a test szőrbundájáról fésülik össze a harmadik lábpár sűrű, rövid szőrökkel borított, kiszélesedett sarokízével, az ún. kefével, és juttatják az ellenoldali lábon lévő kosárkába némi nyállal és nektárral elkeverve, ami biztosítja a megfelelő tapadást." forrás: www.rovarok.blog.hu

Nagyon fontos, hogy megóvjuk és vigyázzunk e szorgos beporzókra. Ehhez a saját kerteddel úgy járulhatsz hozzá, hogy nagyon kevés vegyszert (növényvédőszerek) használsz, de a legjobb ha nem is használsz vegyszereket. Sok olyan növényfajt ültetsz, amit szeretnek a méhek és a poszméhek. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése