Az ehető hagymák (Allium fajok) mindegyike számos gyógyhatással bír és sokuk fűszernövényként is felhasználható a konyhakertből. Kora tavasszal legelőször a medvehagyma ízét élvezhettük, de őt is megelőzi a metélőhagyma, ismertebb nevén a snidling, mert egész évben van belőle friss, ha a konyhaablakodban nevelsz belőle egy-két cseréppel. Szép lila virágaival a díszkertben is jól mutat, holnap őt láthatod a herbafotóban.
forrás: www.michaelsrestaurants.wordpress.com
A medvehagymának nem csak a leveleit fogyaszthatod, hanem virágbimbókat. A kapribogyóhoz hasonlóan kell eltenni. A fokhagyma frissen és szárazabb formában is fogyasztható. Nyár elején a friss fokhagymagerezdek egy különleges ízvilágot hoznak be az étrendünkbe. A fokhagyma az egyik legősibb fűszernövényünk. Később a póré és a kínai hagyma vagy tatárhagyma gyógyhatásait élvezheted. Végül említeném az Allium cepa változatait, mint a vörös, a lila, a fehér, a gyöngy, a sonka... hagyma, melyek szinte egész évben a rendelkezésünkre állnak. Különleges ízű a mogyoróhagyma és friss téli zöld táplálékunk a téli sarjadékhagyma.
fotó: Banga Szilvia
A vöröshagymát csíraként is fogyaszthatod, az erre a célra termesztett hagymamagokat csíráztasd ki. A hagymacsíra egy természetes antibiotikum. Nyálkaoldó és izzasztó hatású, így a nátha elleni házipatikád része is lehet. Gyomor- és bélproblémákra is jó gyógyír, mert megfelelő környezetet biztosít a hasznos bélbaktériumoknak, miközben a kórokozókat elpusztítja.
forrás: www.superfoods-for-superhealth.com
Hagymaszótár
Allium ursinum - medvehagyma
Allium schoenoprasum - metélőhagyma, snidling
Allium sativum - fokhagyma
Allium ampeloprasum f. porrum - póréhagyma
Allium tuberosum - kínai hagyma, tatárhagyma
Allium cepa - hagyma
Alllium ascaloniucum - mogyoróhagyma, salotta-hagyma
Allium fistulosum - téli hagyma, sarjadékhagymag
A medvehagymát tavasszal vásárold meg palántaként, a kertészetekből, ne a vadonból gyűjts be a töveket. A fokhagymagerezdeket még ősszel ültesd el, de ha ezt elfelejtetted, akkor még tavasszal is megteheted, a dughagymával egyidőben, melyekből a friss újhagymák, később pedig a szép vöröshagyma fejek lesznek.
foró: Banga Szilvia
A hagymafélék gyógyhatásairól a webshop blogjában olvashatsz.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése