2014. június 6., péntek

Kakaósorozat 1 .rész

Sokunk kedvence a kakaó, a csokoládé, a forró csokoládé és a kakaóból, csokoládéból készült édességek. De vajon miből lesz a kakaópor, amiből ez a sok finomság készül. Többek között ez fog kiderülni ebből a sorozatból, melynek egy-egy részét péntekenként olvashatod. Néhány kakaós, csokoládés receptet is olvashatsz majd, ha figyelemmel kíséred a bejegyzéseket.

A kakaófa termése az, ami magában rejti a kakaóbabokat, ami különféle eljárásokon megy keresztül, míg végül kakaópor lesz belőle. A kakaófa tudományos elnevezése, Theobroma cacao. A kakaószüret után, a magvakat még a terméshúsban hagyják erjedni, majd a magvakat a napon szárítják meg. Ezt a nyers kakaóbabot pörkölik, a pörkölés hőfoka attól függ, hogy csokoládé vagy kakaópor készül-e majd belőle. A pörkölés adja meg a kakaóbabnak a sajátos ízét és aromáját. 

A kakaófa termése
forrás: www.haighschocolates.com.au

Kakaóbabok a termésben
forrás: www.sunwrrior.com

forrás: www.exopath.blogspot.com

Kakaóbabok
forrás: www.haighschocolates.com.au

Pörkölés után a magvakról leszedik a száraz héjat, ez a kakaótöret, ezt őrlik meg. Őrlés után kapjuk meg a kakaómasszát. A kakaómassza kb. 55 %-ban kakaóvajat tartalmaz.

Tört kakaóbab, vagy kakaótöret
forrás: www.tradinorganic.com

Kakaóvaj
forrás: www.wisegeek.com

A kakaómasszából kisajtolják a kakaóvajat, ami egy sárgás színű zsír. A sajtolás után visszamaradt kakaópogácsából készül a kakaópor. A kakaóport lúgosítják, így megszűnik a jellegzetes savas íze és a színe sötétebbé válik. A kakaóvajat szűrik és ha tejcsokoládéhoz használják fel, akkor szagtalanítják is. 

Kakaópor
forrás: www.multipleorganics.com

Üzletünkben pörkölt, tört kakaóbabot, kakaóvajat és finom csokoládékat is vásárolhatsz. A következő részekből megtudhatod, hogy miből van a csokoládé, melyek a csokoládé pozitív élettani hatásai, milyen értékes anyagokat tartalmaz, hány fajta csokoládé létezik és mi alapján különítjük el az étcsokoládét a tejcsokoládétól, mi az a nugát és mitől bio egy csokoládé.

Fotó: Banga Szilvia

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése