2014. június 5., csütörtök

Az áfonyákról

Az áfonyák a hangafélék (Ericaceae) családjába tartozó kis termetű cserjék vagy törpecserjék. Vannak kúszó növekedésű és epifiton fajok is. A legtöbb faj a trópusi hegységekben honos, cikkemben az észak-amerikai és az Európában honos ismertebb fajokat mutatnám be.

Vaccinium corymbosum
Cserjés áfonya, fürtös áfonya, Blueberry
Észak-Amerikában és Európa egyes területein termesztik és mint gyümölcsöt értékesítik. Nagyobb méretű cserje, mint a fekete áfonya (Vaccinium myrtillus), termései kék vagy kékesfekete színűek, a leve sötétlila, ízletesek és nagyok, de gyógyhatásait tekintve a fekete áfonya helyettesítésére nem alkalmas. Levelei ép szélűek. A kultúráfonyák nemesítésében szerepet játszó egyik faj.

fotó: Banga Szilvia

forrás: www.freshfruitportal.com

Vaccinium macrocarpon
Amerikai tőzegáfonya, nagybogyós áfonya, American Cranberry.
Észak- Amerika keleti részén termesztik, mint gyümölcs és gyógynövény. Örökzöld törpecserje.
Termése piros színű, a vörös áfonyáénál (Vaccinium vitis-idaea) nagyobb méretű. Termését frissen és aszalva is árusítják. 

forrás: www.planfor.co.uk

forrás: www.progresso.com.br

Vaccinium myrtillus
Fekete áfonya, Bilberry.
Észak-Amerika és Eurázsia mérsékelt övi tűlevelű erdeiben és a savanyú talajú lomberdőkben él, a törpecserjés aljnövényzet alkotója. 2500 méteres magasságig felhúzódik. Magyarországon is honos faj, a Nyugat-Dunántúlon és az Északi-középhegységben. Nem védett. Ausztriában ebből a fajból is nemesítik a nagy termésű, kerti fajtákat. Lombhullató, kis termetű cserje, levelei vékonyak, tojásdadok, és a levélszél kissé fűrészes. Termése kékesfekete színű álbogyó, július-augusztusban érik. Gyógynövényként a termést (Myrtilli fructus) és a leveleket (Myrtilli folium) gyűjtik. A bogyók mirtillint tartalmaznak, ez egy színanyag, aminek az anitoxidáns hatást köszönheti. A levelek cseranyagot tartalmaznak.

forrás: www.plantlife.org.uk

forrás: www.en.wikipedia.org

Vaccinium oxycoccos
syn. Vaccinium palustris, Vaccinium quadripetalus
Tőzegáfonya, kukojsza, Common Cranberry
Magyarországon is őshonos, a Beregi-síkon fordul elő, védett faj! A dombvidéki és a hegyvidéki övben él, főként a dagadólápokon, a tőzegrozmaringgal és a harmatfűvel együtt. Jellegzetes lápi növény. Örökzöld törpecserje, kúszó hajtásai vannak, levelei tojásdadok, a levél széle ép és felfelé hajlik. Termése fénylő piros színű. Az étrend-kiegészítő, gyógyhatású készítmények nem ebből a fajból készülnek.

forrás: www.classics.uc.edu

forrás: www.gallery.new-ecopsychology.org

Vaccinium vitis-idaea
Vörös áfonya, Cowberry, Lingonberry.
Észak-Amerika és Eurázsia északi részén honos. A Kárpátokban elterjedt faj. A napos fekvésű, savanyú talajú tűlevelű erdőket és a lápokat kedveli. Egészen 3000 méteres magasságig felhúzódik. Magyarországon is megtalálható, a Tokaji-hegységben, a Bükkben (kis egyedszám), Kőszegi-hegység (kis egyedszám), Őrség, Vend-vidék, Mecsek (kis egyedszám), nálunk védett faj! Nálunk ritkás virágzik és terem. Alacsony termetű, örökzöld cserje. 15-30 cm magasságúra nő meg. Levelei bőrneműek, merevek, tojásdadok, a levelek fonákán barnán pettyezett, a levélerek világosabb zöldek. Virágai fehérek vagy rózsaszínűek, május-júniusban virágzik. Termései gömbölydedek, vörös színűek, savanykás ízűek.  

forrás: www.commons.wikimedia.org

forrás: www.zelen.cz

Gyógynövényként a fekete áfonya (Vaccinium myrtillus), az amerikai tőzegáfonya (Vaccinium corymbosum) és a vörös áfonya (Vaccinium vitis-idaea) ismert. Gyógyhatásaikról a webshop blogjában, az Áfonya tartalmú készítmények és gyógyhatásaik című cikkben olvashatsz.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése